FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 12. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

ZAGREB

Svečanim dočekom u Uredu predsjednika u četvrtak je počeo dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj norveškog kralja Haralda V i kraljice Sonje, tijekom kojeg će se sastati sa svim najvišim hrvatskim političkim dužnosnicima i obići Šibenik. Kraljevski par pred Uredom predsjednika dočekao je predsjednik RH Ivo Josipović u pratnji supruge Tatjane, a nakon intoniranja himni i pregleda Počasne bojne, kralj i predsjednik povukli su se sa suprugama na odvojeni sastanak. Norveški kralj, kojem je ovo 40. inozemno putovanje u 20 godina vladavine, najviše dvaput godišnje odlazi u posjet u inozemstvo, a tad je uobičajeno da s domaćinom razmijeni odličja, pa će tako predsjednik Josipović dobiti Veliki križ Kraljevskog norveškog reda svetog Olava, a kralj Harald Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom. Kraljica Sonja bit će odlikovana Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom, a Tatjana Josipović Velikim križem Kraljevskog norveškog reda zasluga. Nakon odvojenih razgovora, kralj Harald i predsjednik Josipović pridružit će se izaslanstvima dviju zemalja, a poslije tog sastanka njih će dvojica dati izjavu za novinare.

ZAGREB

Hrvatsko članstvo u NATO-u označilo je početak novog razdoblja suradnje između Hrvatske i Norveške, a ona će se i dalje razvijati u prijateljskom i partnerskom duhu na korist obje zemlje, izjavio je u četvrtak u Zagrebu hrvatski ministar obrane Davor Božinović na otvaranju Hrvatsko-norveškog stručnog Foruma. Tijekom foruma održat će se i četiri specijalizirana seminara, među kojima će jedan biti posvećen i suradnji na području hrvatsko-norveške vojne industrije. Također, radi se i o seminarima koji će obuhvatiti područja suradnje na obnovljivim izvorima energije, geografskim informacijama i tehnologijama izgradnje tunela i podzemnih građevina. Seminar na temu hrvatsko-norveške vojne industrije organizira norveška tvrtka "Innovation Norway" u suradnji s norveškom Udrugom za obrambenu i sigurnosnu industriju i Hrvatskom gospodarskom komorom.

BEOGRAD

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je za beogradski "Blic" od četvrtka da je, kao znak dobre volje, RS pristala odgoditi referendum o sudu i državnom odvjetništvu BiH te da RS s nestrpljenjem iščekuje sutrašnju odluku visokog predstavnika Valentina Inzka o sudbini referenduma. Dodik je u razgovoru za taj dnevni list kazao kako RS ima pripremljenu izlaznu strategiju, ma kakav potez povukao Valentin Inzko. "U međuvremenu su počeli kontakti s Bruxellesom. Pristali smo da, kao znak dobre volje, odložimo referendum u nastojanju da otvorimo dijalog o četiri pitanja koja smo tražili. Pažljivo smo se pripremali kako nam iz Europe ne bi bilo poručeno da u nečemu nismo u pravu", kazao je Dodik. Cilj RS je, kako je naveo, da se dođe do izmjena zakona. Referendum je, po riječima Dodika, stavio ta pitanja na dnevni red. Upitan hoće li RS poduzeti neke radikalnije poteze ukoliko Inzko poništi odluku parlamenta RS o referendumu, kazao je kako će samo nastojanje da visoki predstavnik i međunarodna zajednica sruše odluku dovesti RS u poziciju da preispita svoje ponašanje i vezano za formiranje vlasti i njezino sudjelovanje na mnogim drugim mjestima. Na pitanje očekuje li da će Inzko radikalizirati problem i smijeniti ga, Dodik je kazao kako će u tom slučaju zatražiti mišljenje naroda dodavši da "mene nije birao Inzko, niti sam se njemu zaklinjao".

ZAGREB

Trinaesti sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatska-EU održat će se u Dubrovniku 16. i 17. svibnja, a glavne teme bit će stanje procesa pregovora i odnosi Hrvatske i EU-a, poglavlje 23., europsko gospodarstvo i tržišno natjecanje te komunikacija s građanima u kontekstu priprema za referendum o članstvu u EU-u, priopćeno je u četvrtak iz Hrvatskog sabora.

HELSINKI

Finska euroskeptična stranka Pravi Finci povlači se iz pregovora o formiranju nove vlade, rekao je u četvrtak njezin čelnik nakon što nije postigao dogovor s ostale dvije stranke o europskom planu pomoći Portugalu. "Nećemo sudjelovati u pregovorima o vladi zbog njihova stajališta. Stajališta su jako različita i nisu kompatibilna", rekao je Timo Soini, čelnik treće stranke u zemlji. Budući finski premijer Jyrki Katainen osigurao je potporu za pomoć Portugalu druge stranke po veličini u zemlji te manjih političkih skupina, osiguravši si većinsku potporu u parlamentu i bez Pravih Finaca.

TOKIO

Japanska vlada u četvrtak je odgodila donošenje odluke o milijunskoj pomoći vlasniku nuklearne elektrane Fukushime Daiichi, oštećene prije dva mjeseca u potresu i tsunamiju. Japanska vlada trebala je, pod pritiskom banaka koje su kompaniji dale kredite odmah nakon nesreće, tijekom dana objaviti plan financijske pomoći kompaniji Tokyo Electric Power (TEPCO) za koji se procjenjuje da će biti težak 62 milijarde dolara i kojim će se pokriti odštete žrtvama nuklearne nesreće te spasiti kompaniju i njezine dioničare od finacijske propasti. "Želimo o tom pitanju sutra nastaviti razgovarati" kazao je u četvrtak novinarima premijer Naoto Kan nakon sjednice vlade.

TOKIO

Uprava japanske nuklearke Fukushime Daiichi, oštećene prije dva mjeseca u potresu i tsunamiju, objavila je u četvrtak da je ponovno zabilježeno curenje radioaktivne vode iz reaktora za kojeg se vjerovalo da će se najbrže staviti pod kontrolu. Uprava je dan ranije objavila da je zaustavila novo curenje radioaktivne vode iz skladišta izvan trećeg reaktora udaljenog nekoliko metara od oceana, za koju sumnja da je završila u oceanu, no u četvrtak su izvijestili o problemima u prvom reaktoru. "Mora postojati veliko curenje", kazao je upravitelj pogona Junichi Matsumoto na konferenciji za novinare u četvrtak. Nakon što su ranije ovog tjedna obavili popravke na prvom reaktoru radnici Tokyo Electric Power Co (TEPCO), koja upravlja nuklearkom, otkrili su da je razina vode u komorama sa šipkama urana pala oko pet metara ispod predviđene razine. Dijelovi goriva vjerojatno su se otopili i pali te pritom možda oštetili komoru i probili rupu, kazao je Matsumoto. On je kazao kako se sada razmatra da li da se poveća razina vode za hlađenje i tako riskira otjecanje novih količina radiokativne vode. U reaktor je do sada upumpano više od deset tisuća tona voda no nije jasno gdje ona, koja iscuri, završava.

TOKIO

Japanska vlada zatražila je u četvrtak, uz pristanak vlasnika, klanje tisuća grla stoke u zoni od 20 kilometara ugroženoj radioaktivnošću iz nuklearne centrale Fukushima. Glasnogovornik vlade Yukio Edano rekao je da "traže pristanak vlasnika" za klanje stoke i uputio je riječi isprike "za sve patnje nanesene ljudima koji su uzgajali te životinje". Naglasio je da će vlasnici dobiti odštetu, ali i objasnio da klanje stoke nije naređenje.

TRIPOLI

Četiri projektila pogodila su u noći na četvrtak rezidenciju libijskog vođe Muamera Gadafija, pri čemu su poginule najmanje dvije osobe, rekao je glasnogovornik libijske vlade. Poslije eksplozija, koje su odjeknule u središtu Tripolija, čule su se sirene i najmanje dva vozila hitne pomoći uputila su se prema rezidenciji, javio je CNN. Vladini dužnosnici kazali su da su u napadu poginula dvojica muškaraca, a još 27 osoba smješteno je u bolnicu. Novinari su odvedeni u blizinu mjesta eksplozije gdje se moglo vidjeti kako iz rezidencije izlazi dim.

ALŽIR

Libijska državna televizija objavila je u četvrtak da je u zračnom napadu NATO-a oštećeno sjevernokorejsko veleposlanstvo u Tripoliju. Veleposlanstvo je pretrpjelo veliku štetu, javila je Al-Džamahirija TV. Nije poznato je li veleposlanstvo izravno pogođeno ni kada se to dogodilo.

KABUL

Jedna je afganistanska djevojčica u četvrtak postala nevinom žrtvom zajedničke vojne operacije afganistanskih i NATO-ovih snaga, a predsjednik Hamid Karzai je već zategnuo odnose s međunarodnom misijom ISAF zbog čestih civilnih žrtava tijekom izvođenja vojnih akcija, javlja u četvrtak AFP. Afganistanski vojnici i pripadnici ISAF-a su tijekom potjere za navodnim talibanom u provinciji Nangarhar djevojčicu zamijenili za naoružanog borca i ubili je. NATO se u priopćenju ispričao "afganistanskoj vladi i narodu, a najviše obitelji ubijene djevojčice".

ABOTABAD

Oko 300 pristaša pakistanske oporbe prosvjedovalo je u četvrtak u Abotabadu protiv vlade i Amerikanaca, njezinih saveznika, zbog ubojstva Osame bin Ladena kojega su američki specijalci 2. svibnja ubili u tome gradu. Uz fotografije oporbenog vođe Navaza Šarifa koji je u srijedu zatražio neovisnu istragu o akciji američkih komandosa, prosvjednici su izvikivali protuameričke slogane protiv Sjedinjenih Država i pakistanskog predsjednika Asifa Alija Zardarija. Oporba optužuje vladu za korupciju i osuđuje pakistansku vladu što unatoč velikim sredstvima koje prima iz proračuna nije zaštitila državni suverenitet.

MIRANŠAH, Pakistan

Petorica islamističkih pobunjenika poginula su u četvrtak u raketnom napadu američke bespilotne letjelice na sjeverozapadu Pakistana, kazali su pakistanski vojni dužnosnici. Riječ je o trećem napadu te vrste od napada na Osamu bin Ladena prije deset dana u Abotabadu. Bespilotna letjelica ispalila je dva projektila na vozilo s islamističkim pobunjenicima u okolici Data Kela, u okrugu Sjeverni Vaziristan, uporištu pakistanskih talibana, rekao je neimenovani visoki dužnosnik.

PEKING

Kina je u četvrtak poručila da se svijet ne bi trebao miješati u unutarnja pitanja u Siriji nego igrati konstruktivnu ulogu u uspostavi mira i stabilnosti u toj zemlji. EU je ovog tjedna aktivirala niz sankcija protiv Sirije uključujući i zamrzavanje sredstava te zabranu putovanja za sirijske dužnosnike i embargo na oružje s ciljem prisiljavanja režima da prekine nasilje nad protuvladinim prosvjednicima.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙