FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu 11. svibnja

Autor: spuc
ZAGREB, 10. svibnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za srijedu 11. svibnja.

LJUBLJANA - Drugog dana službenog posjeta Sloveniji predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastat će se sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom, premijerom Borutom Pahorom, predsjednikom Državnog vijeća Blažom Kavčićem i gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem. Na međuparlamentarnim susretima dvije zemlje slovenska strana ističe da je strateški interes da Hrvatska što prije zaključi pregovore, te budu riješena i ostala otvorena pitanja, kako je to uspjelo s arbitražnim sporazumom o granici koji je omogućio da se slovenska suzdržanost u hrvatskom pristupnom procesu otkloni.

ISTANBUL - Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovat će u radu 121. sjednice Odbora ministara Vijeća Europe na kojoj će biti predstavljeno izvješće o radu turskog predsjedanja, te prioriteti narednog ukrajinskog predsjedanja Odborom ministara. Boravak u Istanbulu, ministar Jandroković iskoristit će i da na marginama sastanka svojim kolegama predstavi posljednje aktivnosti koje se poduzimaju u završnici hrvatskog pregovaračkog procesa s Europskom unijom.

BEOGRAD - Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz, koji je u dvodnevnu posjetu Beogradu u okviru priprema za redovito izvješće Vijeću sigurnosti UN-a koje će podnijeti 6. lipnja u New Yorku, sastaje se s dužnosnicima Srbije s kojima će razgovarati o suradnji te zemlje s haaškim tužiteljstvom. Brammertz se sastaje s čelnicima Srbije uključujući predsjednika Srbije Borisa Tadića te srpskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem. Brammertz je uoči dolaska u Beograd izjavio kako Srbija mora više učiniti kako bi se uhitili preostali haaški bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić.

MOSKVA - Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari dolazi u višednevni posjet Rusiji posvećen bilateralnim pitanjima te regionalnim i međunarodnim pitanjima poput stanja u Afghanistanu. Zardari će se susresti s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom te ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

CANNES - 64. filmski festival na kojem će biti prikazana 54 filma od kojih se 20 natječe za Zlatnu palmu. Poseban program posvećen je proslavljenim redateljima kao što su Pedro Almodovar, Nanni Moretti, Terrence Malick i Lars Von Trier. Festival će poseban program posvetiti i sineastima koji su ugnjetavani u svojim domovinama. Prikazat će novi film iranskog redatelja Džafara Panahija, osuđenog na šest godina zatvora u svojoj domovini i kojemu je zabranjeno napuštati Iran. Iransko pravosuđe dosudilo je šest godina zatvora još jednome iranskom redatelju, Mohamadu Rasulofu kojega će film također biti prikazan. Poseban program bit će posvećen i arapskim pobunama u Magrebu te Egiptu kojemu je pripala čast da bude prva zemlja u statusu "zemlje gosta". Festival će odati počast Georgesu Meliesu prikazivanjem njegova "Puta na mjesec" iz 1902., u kopiji u boji koja se dugo smatrala zagubljenom.

DEŽURNI:

Noć: Tomislav Delač

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Navečer: Duška Gerić-Koren

Tel: 00385 1 4808645

Fax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xps ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙