FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak 10. svibnja

Autor: dvla
ZAGREB, 10. svibnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak 10. svibnja.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović nazočit će središnjoj proslavi Dana Europe. Predviđeno je obraćanje predsjednika (Hrvatsko narodno kazalište, Trg maršala Tita 15, 19,30 sati)

ZAGREB - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić i članovi Odbora primit će u posjet Odbor za vanjsku politiku Svekineskog narodnog političko – savjetodavnog vijeća Narodne Republike Kine (Hrvatski sabor, Trg Sv. Marka 6, Zeleni salon, izjave za medije u 12,00 sati).

ZAGREB - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić i predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac primit će u posjet Izaslanstvo predstavnika misije Međunarodnog monetarnog fonda (Hrvatski sabor, Trg Sv. Marka 6, dvorana Ivana Kukuljevića, 10,30 sati).

LJUBLJANA - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić putuje u dvodnevni službeni posjet Sloveniji, tijekom kojeg će se sastati sa slovenskim dužnosnicima. Prvog dana posjeta predviđen je susret s predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Pavelom Gantarom te s predstavnicima Odbora za vanjske politiku i Odbora za poslove Europske unije Državnog zbora. Poslijepodne će se Bebić u hrvatskom veleposlanstvu susresti s predstavnicima Saveza hrvatskih društava u Sloveniji.

BEOGRAD - Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz dolazi u dvodnevni posjet Beograd u okviru priprema za redovito izvješće Vijeću sigurnosti UN-a koje će o suradnji zemalja podnijeti 6. lipnja u sjedištu UN-a u New Yorku. Brammertz bi se trebao susresti sa srbijanskim dužnosnicima uključujući predsjednika Srbije Borisa Tadića i tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića. Haaško tužiteljstvo od srbijanskih vlasti očekuje i dalje uhićenje preostale dvojice haaških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

ISTANBUL - Konferencija Ujedinjenih naroda o najnerazvijenijim zemljama svijeta na kojoj sudjeluje i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. Na konferenciji koja se održava pod predsjedanjem glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona razmotrit će se rezultati 10-godišnjeg akcijskog plana za pomoć najmanje razvijenim zemljama.

WASHINGTON - Američko-kineski godišnji susret o ključnim područjima političke i gospodarske suradnje dviju zemalja trebali bi se završiti objavljivanjem zajedničke izjave. Susret okuplja prve ljude 16 američkih vladinih agencija i predstavnike 20 kineskih ministarstava, među kojima su državna tajnica Hillary Clinton i ministar financija Timothy Geithner te kineski vicepremijer Wang Qishan. Oni će raspravljati o najtežim pitanjima u bilateralnim odnosima od tečaja juana preko protekcionizma do američkog proračunskog deficita. Američka je strana najavila da će postaviti i pitanje oko poštivanja ljudskih prava u Kini.

RIJAD - Članice Vijeća za suradnju u Zaljevu (GCC) okupljaju se kako bi razmotrile niz pitanja uključujući stanje u Jemenu.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Darko Vlahović

Prijepodne: Duška Gerić-Koren

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Navečer: Slavoljub Leko

Tel: 00385 1 4808645

Fax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xps ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙