FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava-događaja-svijet za petak 29. travnja

Autor: spuc
ZAGREB, 28. travnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za petak 29. travnja.

VUKOVAR - Vukovarska dunavska konferencija posvećena prioritetnim područjima Strategije Europske unije za dunavsku regiju na kojoj će sudjelovati visoki dužnosnici iz 14 zemalja obuhvaćenih Strategijom te iz institucija Europske unije među kojima su uz hrvatske domaćine i povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn, predsjednica Odbora regija EU Mercedes Bresso i povjerenica Vlade Republike Mađarske za Strategiju EU za dunavsku regiju Etelka Barsi-Pataky. Cilj je strategije poboljšanje koordinacije financijske potpore raspoložive u regiji i produbljavanje prekogranične suradnje na područjima poput prometa, zaštite okoliša, tržišnog natjecanja i sigurnosti. Hrvatska organizira ovu konferenciju kao partnerska zemlja u okviru Strategije Europske unije za dunavsku regiju, a hrvatska vlada koja je domaćin želi konferencijom dodatno senzibilizirati pitanje važnosti Strategije i njezine uloge u poboljšanju životnih uvjeta na čitavom prostoru dunavske makroregije.

(početak konferencije u 11 sati, kuća Lavoslava Ružičke, J. J. Strossmayera 25; konferencija za novinare u 13,00 sati).

LONDON - Kraljevsko vjenčanje 28-ogodišnjeg britanskog princa Williama i pučanke Kate Middleton, punim imenom Catherine Elizabeth Middleton, u Westminsterskoj opatiji nakon osmogodišnje veze koja je započela na škotskom sveučilištu St. Andrews. Za praćenje društvenog događaja godine akreditirane su tisuće novinara, a predviđa se da će vjenčanje pratiti do dvije milijarde gledatelja širom svijeta što će znatno premašiti broj od 750 milijuna ljudi koji su prije 30 godina pratili vjenčanje Williamovih roditelja, princa Charlesa i Lady Diane. London očekuje dvostruki broj turista za svadbeni vikend, ukupno 1,1 milijun ljudi. Oni bi trebali potrošiti 57 milijuna eura u samo jednome danu.

KENNEDY SPACE CENTER - Posljednje lansiranje raketoplana Endeavour iz Kennedy centra na Floridi koje će pratiti i američki predsjednik Barack Obama s obitelji. Prva obitelj gledat će polijetanje veteranske šestočlane posade, čiji je zapovjednik Mark Kelly, suprug demokratske kongresnice iz Arizone Gabrielle Giffords, koja se još uvijek oporavlja od siječanjske pucnjave u Tucsonu, u kojoj je ranjena u glavu. Endeavour bi na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) trebao isporučiti Alfa-magnetski spektrometar, ili AMS, detektor čestica, instrument dizajniran da otkriva tamnu materiju, antimateriju i druge egzotične fenomene. NASA ove godine planira umiroviti dotrajalu flotu 'space shuttlea', a nakon zadnjeg leta Endeavoura slijedit će i posljednje lansiranje Atlantisa u lipnju. Ta dva raketoplana, zajedno s Discoveryem koji je već obavio zadnji let, bit će izloženi u muzejima u Floridi, Kaliforniji i Virginiji.

DEŽURNI:

Noć: Branka Radman

Prijepodne: Renata Tomašević

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Večer: Slavoljub Leko

Tel: +38514808645

Fax: + 38514808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xps ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙