FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: većina prometa ostvarena dionicom HT-a

Autor: scvi
ZAGREB, 29. travnja 2011. (Hina) - I dok se na Zagrebačku burzu danas slijevaju financijska izvješća domaćih kompanija za prvo tromjesečje, nešto veći interes investitora privlači tek dionica HT-a, kojom je ostvarena većina prometa.

Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,11 posto, na 2.232 boda, a Crobex10 0,04 posto na 1.249 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 7,3 milijuna kuna, i bio je otprilike 13 milijuna manji nego jučer u ovo doba.

„Na domaćem tržištu nešto veći interes investitora privlači jedino dionica HT-a, a glavni razlog je to što je danas posljednji dan da se njezinom kupnjom ostvari pravo na isplatu dividende. S druge strane, dio investitora vjerojatno je pokoleban jučer objavljenim poslovnim rezultatima HT-a, pa se odlučio na prodaju“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja u Hypo Alpe Adria banci.

Dionicom HT-a do podneva bilo je ostvareno 5,5 milijuna kuna prometa. Cijena joj se spustila 0,85 posto, na 280 kuna.

HT je jučer izvijestio da je u prvom tromjesečju ove godine ostvario prihode od 1,8 milijardi kuna, što je 2,5 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok mu je neto dobit pala za 8,5 posto, na 351 milijun kuna.

„Poslovni rezultati HT-a za prvo tromjesečje u okviru su naših očekivanja. Kroz bolju turističku sezonu, odnosno veće prihode od roaminga, te lagani oporavak gospodarstva u drugom dijelu godine, procjenjujemo da će HT u idućim razdobljima stabilizirati svoje prihode“, ocjenjuje Balgač.

Na burzu se slijevaju financijska izvješća domaćih kompanija za prvo tromjesečje, no bez znatnije reakcije investitora.

Tako je slijedeća po visini ostvarenog prometa dionica Atlantic grupe, sa svega 374.000 kuna. Cijena joj je oslabila 1,1 posto, na 740 kuna.

Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvario je 97,8 milijuna kuna poslovnih prihoda što je za milijun kuna manje nego u istom razdoblju lani, te 17 milijuna kuna neto dobiti, odnosno 63 posto manje. Cijena te dionice stagnira na 3.100 kuna, uz promet od svega 24.000 kune.

Ina Grupa izvijestila je da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 1,053 milijardi kuna neto dobiti, dok je lani u istom razdoblju poslovala s gubitkom od 131 milijun kuna. Istodobno, povećala je neto prihode od prodaje za 23,2 posto, na 6,94 milijarde kuna.

Tom dionicom, po odluci HANFA-e, obustavljena je trgovina do 6. svibnja.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja u ožujku pala 4,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, što je znatno veći pad nego se očekivalo.

šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u tom mjesecu industrija oslabila za 0,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U siječnju je industrijska proizvodnja potonula oštrih 6,7 posto, a u veljači 4,1 posto na godišnjoj razini.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙