FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanaderov odvjetnik najavio žalbu

Autor: ilov
SALZBURG, 9. svibnja 2011. (Hina/APA) - Austrijski odvjetnik bivšeg predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera najavio je žalbu na odluku suda u Salzburgu, koji je u ponedjeljak odobrio njegovo izručenje Hrvatskoj.

Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan, koji je tražio puštanje svoga branjenika iz pritvora, u ponedjeljak nakon odluke suda u Salzburgu najavio je žalbu, što bi konačnu odluku o izručenju moglo odgoditi za nekoliko tjedana.

Predsjednik salzburškog zemaljskog suda Hans Rathgeb na ročištu u ponedjeljak izjavio je da postoje zakonske pretpostavke za Sanaderovo izručenje Hrvatskoj, nakon što je hrvatsko pravosuđe prošlog tjedna Austriji dostavilo dokumente na temelju kojih je zatraženo izručenje.

Ekstradicijski pritvor prema priopćenju salzburškog suda, "zbog ove odluke više ne podliježe vremenskom ograničenju".

"Predmet će biti proslijeđen vrhovnom zemaljskom sudu u Linzu na odlučivanje o žalbi protiv ove odluke", navodi se dalje u priopćenju.

Sud je odbio pustiti Sanadera (57) na slobodu jer je zaključio da i dalje postoji opasnost od bijega.

Austrijska novinska agencija APA prenosi glasine prema kojima je Sanader unajmio stan u Salzburgu za slučaj da bude pušten iz pritvora.

Nakon odluke suda, njegov je odvjetnik najavio zapravo dvije žalbe. Jedna je usmjerena protiv produljenja pritvora, a druga protiv odluke da je izručenje dopušteno.

Sanader je već ranije najavio da bi htio da mu se sudi pred austrijskim sudom jer smatra, kako je prenio njegov austrijski odvjetnik Suppan, da u Hrvatskoj ne bi imao pravedno suđenje u smislu konvencije o ljudskim pravima. Suppan je tu tvrdnju obrazložio u analizi na 50 stranica, koju je u ožujku predao salzburškom sudu.

Sanadera je odluka o izručenju pogodila, "ali će se i dalje boriti", izjavio je Suppan u ponedjeljak.

"Već smo iscrpno prikazali mogućnosti političkog utjecaja u Hrvatskoj, ali sud nije na to reagirao", dodao je Sanaderov odvjetnik.

Sanader je 10. prosinca uhićen u Austriji po tjeralici koju je za njim bila raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u pritvoru u Salzburgu.

U međuvremenu, protiv njega se vodi istraga i u Austriji, zbog sumnje u pranje novca.

(Hina) xilov ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙