FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U srijedu počinje 64. filmski festival u Cannesu

Autor: rtom
PARIZ, 9. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Robert de Niro predsjedat će žirijem 64. po redu filmskog festivala u Cannesu koji će od srijede biti središte glamura, neizbježivog za takve događaje, no također će odati počast zatočenim iranskim režiserima te Arapskom proljeću, posebice Egiptu.

Brad Pitt i Angelina Jolie, Johnny Depp, Sean Penn, Charlotte Gainsbourg i Charlotte Rampling, Penelope Cruz te Catherine Deneuve očekuju se na festivalu, a među članovima žirija koji će pobjednike proglasiti 22. svibnja su glumci Uma Thurman i Jude Law.

Tijekom festivala prikazat će se 54 filma od kojih se 20 natječu za Zlatnu palmu. Poseban program posvećen je proslavljenim redateljima kao što su Pedro Almodovar, Nanni Moretti, Terrence Malick i Lars Von Trier, a prikazat će se i debitantska ostvarenja, primjerice "Sleeping Beauty" australske redateljice Julie Leigh ili "Michael" Markusa Schleinzera iz Austrije.

Festival će poseban program posvetiti sineastima koji su ugnjetavani u svojim domovinama. Prikazat će novi film iranskog redatelja Džafara Panahija, osuđenog na šest godina zatvora u svojoj domovini i kojemu je zabranjeno napuštati Iran. Njegov će film biti predstavljen u službenoj konkurenciji 20. svibnja. Panahi je lani trebao biti član žirija, no kako su mu vlasti zabranile odlazak, njegovo je mjesto bilo simbolički predstavljeno praznim stolcem.

Iransko pravosuđe dosudilo je šest godina zatvora još jednome iranskom redatelju, Mohamadu Rasulofu kojega će film biti prikazan u kategoriji Izvjestan pogled 13. svibnja.

Festival će službeno otvoriti najnoviji film Woodyja Allena "Midnight in Paris". Malu ulogu u tom filmu tumači prva dama Francuske Carla Bruni-Sarkozy no nije poznato hoće li se ona pojaviti na premijeri.

Poseban program bit će posvećen i arapskim pobunama u Magrebu te Egiptu kojemu je pripala čast da bude prva zemlja u statusu "zemlje gosta", što je novost na festivalu. Egipatskoj kinematografiji bit će posvećen poseban program 18. svibnja.

Canneski, 64. po redu filmski festival odat će počast Georgesu Meliesu prikazivanjem njegova "Puta na mjesec" iz 1902., u kopiji u boji koja se dugo smatrala zagubljenom.

Također će biti prikazane obnovljene verzije velikih ostvarenja Stanleya Kubricka i Roberta Rossellinija.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙