FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đakovo: izložba Smiljana Popovića u povodu dana grada

Autor: sela
ĐAKOVO , 8. svibnja 2011. (Hina) - U povodu Dana Grada Đakova, 8. svibnja te 722. godine njegovog prvog pisanog spomena, u Spomen muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera otvorena je izložba akademskog slikara Smiljana Popovića.

Đakovačkoj likovnoj publici taj je autor poznat od posjeta pape Ivana Pavla II, odnedavno blaženika, Đakovu, 7. lipnja 2003., kad je Smiljan Popović izradio Papin portret, koji od tada krasi Crveni salon Nadbiskupskgo doma u Đakovu.

Ivan Pavao II. se prigodom posjeta Đakovu potpisao na svoj portret u Popovićevoj izvedbi. Drugi Papin portret, izrađen također 2003., nalazi se u Vatikanu.

Na izložbi, koju je sinoć otvorio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, predsjednik HBK-a Marin Srakić prikazani su autorovi religiozni motivi iz njegova nadrealističkog obzora.

"Kad čovjek promatra te umjetničke slike prva mu je misao kao da se vratio s Mjeseca, gdje je proživio nešto lijepo što na Zemlji nemamo", rekao je nadbiskup Marin Srakić. O izložbi, kojom je Đakovo obilježilo i beatifikaciju pape Ivana Pavla II., govorio je dogradonačelnik Ivica Mandić.

Portret Ivana Pavla II. na izložbi nije izložen, ali jest slika s prizorom izlaska pape Ivana Pavla II. iz đakovačke katedrale 2003.

(Hina) xsela ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙