FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nabiskup Eterović otvorio izložbu "Kameni zvonici Dalmacije"

Autor: pgas
SPLIT, 26. travnja 2011. (Hina) - Izložbu Josipa Radića iz Pučišća "Kameni zvonici Dalmacije", koja predstavlja osam kamenih replika crkava i zvonika s dalmatinskog područja, večeras je sjedištu splitske Udruge hrvatsko-francuskog prijateljstva otvorio glavni tajnik Biskupske sinode u Rimu, nadbiskup Nikola Eterović, koji je rođen u Pučišću na Braču.

Izložba je otvorena uoči blagdana Sv. Dujma - zaštitnika Splita, a bit će otvorena do 22. svibnja.

Nadbiskup Eterović je istaknuo da ta izložba u uskrsno vrijeme ima posebnu poruku ponosa, zahvalnosti i nade.

"Društveno-politički događaji usmjeravaju nas u potištenost, osjećaj nepravde i beznađa, ali vjera u Uskrslog Gospodina poziva nas na nadu", rekao je nadbiskup Eterović.

Izložba "Kameni zvonici Dalmacije" podsjeća nas na naše pretke koji su u teškim vremenima izgradili "velebna djela - crkve i zvonike" u kojima su zaštitu i okrjepu nalazili vjernici tijekom ratova, progona i neimaštine, rekao je nadbiskup Eterović i dodao da su crkve "duša civiliziranoga hrvatskog naselja, one su središta kulturnog blaga naših gradova i mjesta".

Crkve i zvonici u Hrvatskoj će i dalje obavljati svoju vjersku i društvenu službu", rekao je i dodao da u Hrvatskoj, kad je riječ o izgradnji i obnovi crkava, crkvene i državne vlasti dobro surađuju.

Autor Josip Radić rekao je da je replike osam crkava i zvonika gradio isključivo bračkim kamenom.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙