FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: otvoren moćnik svetog Dujma

Autor: pgas
SPLIT, 6. svibnja 2011. (Hina) - Otvaranjem moćnika sv. Dujma večeras je u splitskoj katedrali počela proslava Dana svetog Dujma, zašitnika grada Splita, uoči sutrašnjega središnjeg slavlja.

Moćnik su iz dijela katedralnog oltara otvorili splitski gradonačelnik Željko Kerum i msgr. Drago Šimundža, prepozit Metropolitanskog kaptola u Splitu.

Nakon toga je na svečanoj večernjoj misi nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić zazvao u pomoć sv. Dujma cijeloj Hrvatskoj u ovim, kako je rekao, „vremenima pomutnje“.

„Osobito te, sv. Dujme, molimo za mlade obitelji“, rekao je nadbiskup Barišić, podsjetivši kako je u teškim vremenima papa Ivan Pavao Drugi svojim zauzimanjem „povezao hrvatski narod u jednu obitelj“. A ohrabrit će nas i dolazak, u početku lipnja, pape Benedikta XVI. u Hrvatsku, dodao je nadbiskup Barišić.

U prigodnoj meditaciji na večerašnjoj misi dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu dr. Nediljko Ančić je, među ostalim, istaknuo kako „proživljavamo krizu“ te „osjećamo tjeskobu i nezadovoljni smo onima koji vode javni život naše domovine“.

„Žalosti nas sluganski mentalitet nekih naših državnih čelnika“, rekao je Ančić.

Na početku misnog slavlja vjernicima u katedrali obratio se i don Ante Mateljan istaknuvši kako se neki „izruguju istini“.

„Kad se presuđuje ne po Božjoj pravdi, već po nečijim interesima, onda Crkva zna svoju zadaću“, rekao je don Mateljan.

U večerašnjem misnom slavlju sudjelovali su brojni svećenici te nadbiskup zadarski Želimir Puljić i biskupi šibenski Ante Ivas, dubrovački Mate Uzinić, kotorski Ilija Janjić, vojni ordinarij u BiH biskup Tomo Vukšić i umirovljeni nadbiskup splitsko-makarski Ante Jurić.

(Hina) xpgas yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙