FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljen Dan oslobođenja Rijeke, 3. svibnja

Autor: hsup
RIJEKA,3. svibnja 2011.(Hina) - Dan oslobođenja Rijeke, 3. svibnja, obilježen je danas svečanom akademijom u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, a izaslanstva riječke gradske uprave i primorsko-goranske županije položila su vijence na Partizanskom groblju na Kozali, na Spomen-kosturnici na Trsatu i pred Spomenikom oslobođenja na Delti.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je Rijeka 1945. oslobođena od fašističke okupacije uz goleme žrtve te da je tada izbrisana umjetno stvorena granica na Rječini.

Dodao je da je tada obranjeno pravo na slobodu, suživot, različitost i multikulturalnost.

Za razliku od ostatka Hrvatske u ovom gradu i županiji uvijek je postojao jasno definirano stajalište o antifašizmu, rekao je Obersnel, dodavši da bez pobjeda i žrtava antifašističkih boraca te hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Rijeka ne bi mogla biti kakva je danas.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Sladić Keserović rekao je da se ponekad zaboravlja važnost antifašizma.

Ocijenio je da se "avet fašizma" ponovno pojavila devedesetih, kad su djeca i unuci antifašističkih boraca iz Drugog svjetskog rata i svi domoljubi otišli s Delte obraniti ono što su borci NOB-a oslobodili 1945.

Keserović je podsjetio da su borbe za Rijeku počele 21. travnja 1945. Najprije je oslobođen Sušak, a 3. svibnja borci lll. bataljuna 19. divizije slomili su posljednji obruč i Rijeka je oslobođena uz goleme napore i ljudske žrtve, a povlačeći se, neprijateljske snage ruše i uništavaju luke, tvornice, mostove, kazao je Keserović.

(Hina) xhsup ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙