FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cirkovljan: otkrivena tri spomenika hrvatskim velikanima

Autor: Tomislav Jakopec
ČAKOVEC, 25. travnja 2011. (Hina) - Tri spomenika velikanima hrvatske povijesti - Petru i Katarini Zrinski i Franku Krsti Frankopanu te banu Josipu Jelačiću Bužimskom otkriveni su danas u Cirkovljanu pokraj Preloga .

Spomenici se nalaze u samome središtu mjesta na Trgu sv. Lovre, a oni u čast Zrinskima i Frankopanu otkriveni su u povodu obilježavanja 340. godišnjice njihove mučeničke smrti u Bečkom Novom Mjestu.

Otkrivanje spomenika dio je programa obilježavanja uspomene na 30. travnja 1671. godine kada su pogubljene glavne osobe Zrinsko-Frankopanske urote. Progam organizira, u sklopu svoje 10. obljetnice osnutka, povijesna postrojba Zrinska garda iz Čakovca.

Kako je rekao predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec, žrtva Zrinskih i Frankopana za domovinu neće biti nikada zaboravljena, a spomenici njima u sjećanje i čast podignuti su ne samo u Međimurju, već i diljem Lijepe naše. Istaknuo je da se tu se neće stati jer je Zrinska garda osnovana kako bi se čuvala i promicala baština Zrinskih te podsjetio da je prošle godine pokrenuta inicijativa da se 30. travnja proglasi Spomen danom na žrtvu Zrinskih i Frankopana.

Predsjednik Zrinske garde izvijestio je da je taj prijedlog ušao u proceduru Hrvatskoga sabora, te će se, smatra Sobočanec, time dodatno očuvati, ali i spoznati bit, smisao i važnost toga događaja iz hrvatske povijesti.

Spomenik banu Josipu Jelačiću Bužimskom otkriven je pak kako bi se obilježilo pobjeda u ratu s Mađarima i priključenje Međimurja domovini te u sjećanje na povijesni događaj ukidanja kmetstva koji se je dogodio na današnji dan 1848. godine.

Otkriven je i spomenik "Cirkovljanka" koji označava pobožnu ženu iz mjesta, a nalazi u dvorištu crkve Svetoga Lovre, najstarije crkve u preloškoj župi Svetoga Jakoba. Spomenici su donacija profesora s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Matije Berljaka koji je rođen u Cirkovljanu.

Nakon otkrivanja spomenika održano je misno slavlje koje je predvodio varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak.

Obilježavanje 340. obljetnice mučeničke smrti dvojice hrvatskih plemića nastavit će se u četvrtak koncertom Simfonijskoga puhačkog orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske i Armanda Puklavca u čakovečkom Centru za kulturu. Povijesna postrojba Zrinska garda prvi put se postrojila baš na današnji dan prije sedam godina u obližnjem Prelogu.

(Hina) xtjak yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙