FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pula: posjet hrvatskih i talijanskih parlamentaraca u skupštini OESS-a

Autor: dspo
PULA, 6. svibnja 2011.(Hina) - Članovi izaslanstva Hrvatskog sabora i talijanskog parlamenta u Parlamentarnoj skupštini OESS-a, koji su u dvodnevnu posjetu Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji te Talijanskoj nacionalnoj zajednici, danas su u Puli razgovarali s čelnicima Istarske županije, grada Pule i pulske Talijanske zajednice.

Voditelj hrvatskog izaslanstva Tonino Picula u izjavi za novinare kazao je kako uspjeh politike, t.j. odgovornih ljudi i ustanova, cilj kojih je unaprijediti i brinuti se za prava talijanske nacionalne zajednice, treba pripisati promijenjenu senzibilitetu prema ljudskim i manjinskim pravima u zadnjih desetak godina u Hrvatskoj.

"Uspjeh te politike na terenu treba pripisati i potporama hrvatske i talijanske vlade", poručio je Picula. Izrazio je zadovoljstvo što je suradnja Hrvatske i Italije podignuta na višu razinu, a riječ je, kako je rekao, "o suradnji koja je stvorena u jednoj od najvažnijih multilateralnih organizacija na svijetu kao što je OESS".

"Tom suradnjom poništavamo loš dojam koji trenutačno vlada u politici u multilateralnim organizacijama", ocijenio je Picula, dodavši kako je sve više regionalnih i multilateralnih organizacija, no "to ne znači da se problemi rješavaju djelotvornije". Istaknuo je da budućnost talijansko-hrvatskih odnosa ne smije biti opterećena različitim tumačenjima onoga što se dogodilo u prošlosti. Smatra kako te odnose treba tumačiti u okvirima i europskih i globalizacijskih procesa.

Voditelj talijanskog izaslanstva Riccardo Migliori naglasio je kako je upravo Istra najbolji primjer za očuvanje vrijednosti manjina. "To su vrijednosti buduće Europe, a Istra je po tim vrijednostima već odavno u Europi", istaknuo je Migliori.

Članovi izaslanstva Hrvatskog sabora i talijanskog parlamenta sinoć su posjetili rovinjski Centar za povijesna istraživanja, a direktor centra Giovanni Radoss izvijestio je kako se centar djeluje u pet osnovnih istraživačkih područja - povijest regije, etnografija, dijalektologija, povijest radničkog poklreta i pokreta otpora, a od 1985. bavi se i sociološkim istraživanjima. Danas su pak u pulskoj Areni nazočili svečanu otvorenju 9. susreta djece polaznika talijanskih vrtića Istre, Primorja i Slovenije pod nazivom "Giro dell' amicizia" na kojemu sudjeluje više od 330 djece.

Izaslanstvo talijanskoga parlamenta u Parlamentarnoj skupštini OESS-a, koje predvodi Riccardo Migliori, potpredsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a, u uzvratnom je posjetu Hrvatskoj na poziv voditelja izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonina Picule koje je prošle godine posjetilo talijansku pokrajinu Molise u kojoj živi hrvatska manjinska zajednica.

(Hina) xdspo ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙