FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Promatranje ptica na Savici

Autor: mbuj
ZAGREB, 6. svibnja 2011. (Hina) - Na Savici, najbogatijem području za ptice u Zagrebu i okolici, Državni zavod za zaštitu prirode i Hrvatsko ornitološko društvo danas su za građane organizirali promatranje ptica i njihovo prstenovanje u povodu Svjetskog dana ptica selica.

Predsjednik Hrvatskog ornitološkog društva Dragan Radović istaknuo je da je Savica u ornitološkom smislu najbogatije stanište u Zagrebu i široj okolici. Istaknuo je da su na Savici ornitolozi zabilježili oko 180 vrsta ptica, što je, kako je rekao, "jako puno" za tako malo gradsko područje.

Voditeljica Odsjeka za kralježnjake Državnog zavoda za zaštitu prirode Vlatka Dumbović-Mazal istaknula je da tih 180 vrsta ptica zabilježenih na Savici čini gotovo polovinu hrvatske ornitofaune te da tu ima i ptica selica i gnjezdarica i zimovalica. Od ptica koje obitavaju na Savici 18 ih je strogo zaštićeno na međunarodnoj razini, istaknula je, dodajući da Savicu ubrajamo u močvarno stanište, a plitka voda i jezera bogata su ribom, biljkama i kukcima kao izvorom hrane za ptice.

Na ornitološkoj postaji Savici ptice su promatrali učenici zagrebačke Osnovne škole Grigora Viteza te Pete gimnazije i Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

Dumbović-Mazal rekla je kako u svijetu ima 9865 vrsta ptica, a od njih je 1850 ptica selica. U Hrvatskoj je 386 vrsta ptica, od kojih je oko 300 pravih ili djelomičnih selica. Istaknula je da je brojnost populacije ptica selica jedan od pokazatelja stanja okoliša jer ptice među prvima reagiraju na drastične promjene u njemu.

Od 2006. svakog drugog vikenda u svibnju obilježava se Svjetski dan ptica selica kako bi se javnost osvijestila da je prijeko potrebna zaštita ptica selica i njihovih staništa. Slogan ovogodišnjega Svjetskog dana ptica selica jest "Promjene u krajobrazu - pogled iz ptičje perspektive".

Obilježavanje tog dana pokrenuto je pod pokroviteljstvom Međunarodnog sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonska konvencija). Diljem svijeta organiziraju se razni događaji, festivali, radionice i izleti kojima je svrha promatrati ptice.

(Hina) xmbuj ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙