FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ubojica ruskog odvjetnika osuđen na doživotni zatvor

Autor: kgab
ZAGREB/MOSKVA, 6. svibnja 2011. (Hina) - Moskovski sud osudio je u petak ultranacionalista Nikitu Tihonova na doživotni zatvor zbog ubojstva ruskog odvjetnika Stanislava Markelova i novinarke Anastazije Baburove 2009. godine, a njegovu djevojku i suučesnicu u ubojstvu Jevgeniju Hasis na 18 godina zatvora, javljaju ruski mediji.

Markelov i Baburova ubijeni su 19. travnja 2009. u središtu Moskve nakon konferencije za novinare poznatog odvjetnika, aktivnog člana antifašističkog pokreta i glasnog kritičara kršenja ljudskih prava u Čečeniji. Baburova, novinarka Nove Gazete, ubijena je jer je bila očevidac Markelova ubojstva.

Porota je proglasila Tihonova (31) i Hasis (26) krivima za ubojstva 28. travnja. Oboje su povezani s ilegalnom ultranacionalitičkom skupinom Ruski obraz. Porota je zaključila da su oni osjećali "netoleranciju i ideološku mržnju" prema odvjetniku jer je on zastupao "žrtve i optužene koji su predstavljali antifašističke vrijednosti".

U vrijeme iznošenja presude Tihonov i Hasis su se zagrlili. Odvjetnici su odmah najavili žalbe na presudu.

Markelov je zastupao i ubijenu novinarku Nove Gazete Anu Politkovsku koja je pisala o kršenjima ljudskih prava u Čečeniji, a surađivao je i s aktivistima koji su se borili protiv kršenja prava u ruskoj vojsci.

Posljednjih godina u Rusiji se dogodilo više ubojstava aktivista za ljuska prava i novinara, ali je samo nekoliko tih slučajeva službeno riješeno. Čak i u slučajevima kada su počinitelji izvedeni pred lice pravde naručitelji ubojstva nisu otkriveni.

(Hina) xkga ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙