FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno suđenje za ratni zločin u Tovarniku 1991. godine

Autor: gvin
VUKOVAR, 5. svibnja 2011. (Hina) - Na Županijskome sudu u Vukovaru danas je nastavljena glavna rasprava u postupku protiv Miloša Stanimirovića i još 13 osoba, optuženih da su kao pripadnici paravojnih postrojbi počinili kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnoga prava – genocid i ratni zločin protiv civila, koja su počinjena u Tovarniku nakon 20. rujna 1991. i okupacije toga istočnoslavonskog mjesta.

Svjedočila je liječnica - pedijatrica Ljeposava Stanimirović (59), supruga predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića, koja je do rata radila u vukovarskoj bolnici, a u kolovozu 1991. otišla u Šid iz kojega je početkom listopada 1991. došla raditi u ambulantu u okupiranom Tovarniku, gdje je raspoređena odlukom šefa Medicinskog centra Šid.

Istaknula je da je pružala medicinsku pomoć svima koji su je zatražili po pravilima struke, uključujući mještane Tovarnika, vojsku i "osobe zatvorene u Cveićevoj kući, gdje je bila milicija". Dodala je kako nije živjela u Tovarniku, nego je barem godinu dana na posao putovala iz Šida, a u sklopu redovitih liječničkih obveza u ambulanti obavljala je i posao mrtvozornika.

"Činjenica je da u ambulanti u najvećem broju slučajeva uz tijela nismo imali nikakve podatke, ali smo ipak pisali potvrde o smrti" kako bi mogla biti pokopana, rekla je Stanimirović te posvjedočila da je jednom prilikom bila pozvana u zatvor u Cveićevoj kući kako bi utvrdila smrt jednog muškarca te da na tijelu nije vidjela ozljede od vatrenog ni od hladnog oružja te je izdala potvrdu o smrti sa "suspektnom dijagnozom".

Posvjedočila je da je bila pozvana na očevid dva-tri puta te da je u jednom slučaju bila riječ o mrtvoj ženi u kanalu s ranama od vatrenog oružja.

Također je posvjedočila da su jedanput osobe u SMB odori u traktoru pred ambulantu dovezle više tijela.

Na pitanje suca Nikole Bešenskog zašto se u mnogim dokumentima kao uzrok smrti navodi eksplozija, Stanimirović je odgovorila da su mnoga tijela bila u takvom stanju da se uzrok smrti nije mogao utvrditi pa su navodili eksploziju.

Također je rekla da joj ni jedanput na pregled nije dovedena osoba koja bi imala vidljive ozljede od zlostavljanja.

U agresiji i okupaciji Tovarnika 1991. godine, po optužnici, ubijeno je 68 mještana, a ostali su prognani.

Suđenje za ratni zločin u Tovarniku počelo je u travnju 2010. godine, a svim optuženima sudi se u odsutnosti. Nastavak suđenja najavljen je za 27. svibnja.

(Hina) xgvin ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙