FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - od subote 30. travnja do ponedjeljka 2. svibnja

Autor: tkol
ZAGREB, 29. travnja 2011. (Hina) - Objavljujemo Najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za subotu, 30. travnja, nedjelju 1. svibnja i ponedjeljak 2. svibnja:

Subota, 30. travnja

-------------------

ZADAR - Sjednica užeg Povjerenstva Vlade za koordinaciju i praćenje pripremnih aktivnosti za turističku 2011. kojom će predsjedati ministar turizma Damir Bajs. Tema će biti provedba Akcijskog plana hrvatskog turizma i dopunskih mjera za predsezonu u zračnom prometu, odnosno pojačane promotivne aktivnosti u razdoblju predsezone s naglaskom na zračni promet (10,30 sati, Zračna luka Zadar)

ČAKOVEC - Obilježavanje 340. obljetnice smrti hrvatskih velikana Zrinskog i Frankopana, koju organizira Zrinska garda Čakovec. Mimohod postrojba do Franjevačkog trga je u 9,30 sati, a sveta misa koju će predvoditi biskup Josip Jezerinac u crkvi sv. Nikole u 10 sati. Mimohod postrojbi do Trga Republike je u 11 sati, a polaganje vijenaca kod spomenika braniteljima u 11,30 sati.

Nedjelja, 1. svibnja

--------------------

OKUČANI - obilježavanje 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak" u kojoj su hrvatske snage u samo 36 sati oslobodile zapadnu Slavoniju i time označile početak povratka hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno priznatih granica, što je tri mjeseca kasnije nastavljeno akcijom "Oluja". Akcija "Bljesak" počela je u 5,30 sati ujutro 1. svibnja 1995. i okončana je idući dan popodne, a u njoj je sudjelovalo oko 16 tisuća hrvatskih vojnika i policajaca. Svečanosti će među ostalima nazočiti i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić (10.30 sati).

ZAGREB - Ove godine 1. svibnja - Međunarodni praznik rada neće biti obilježen uz uobičajenu sindikalnu prosvjednu povorku od Trga bana Jelačića do maksimirskog parka jer su sindikati odustali od organiziranja proslave u Maksimiru kako je stranke ne bi iskoristile u predizbornoj kampanji. Čelnici sindikalnih središnjica ustvrdili su kako ne žele narušiti uspješni socijalni dijalog s Vladom i poslodavcima, zahvaljujući čemu su dogovorili model rješavanja problema neisplate plaća i neuplate doprinosa i poreza, pa stoga u Maksimiru ove godine neće biti prosvjeda ni prvosvibanjskih govora. Tako će proslava 1. svibnja u maksimirskom parku biti isključivo u organizaciji Grada Zagreba, uz prigodni program koji počinje u 11 sati i podjelu 37.000 besplatnih porcija graha. Neke sindikalne središnjice najavile su ipak prosvjedno obilježavanje 1. svibnja, poput Hrvatske udruge sindikata koja organizira proslave na zagrebačkom Jarunu i u središtu Rijeke. U ostalim gradovima proslave će se održati na tradicionalnim mjestima, poput Marjana u Splitu ili lijeve obale Drave u Osijeku.

VARAŽDIN - Tradicionalna proslava Praznika rada na izletištu Drava u organizaciji varaždinskog SDP-a (10 sati), na kojoj će sudjelovati i čelnik te stranke Zoran Milanović (13 sati).

ZAGREB - Prvi Sabor Hrvatskih laburista - Stranke rada (11 sati, kazalište Histrion, Ilica 90).

Ponedjeljak, 2. svibnja

-----------------------

BOROVO - Komemorativnim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u Borovu, prijeratnom Borovu Selu, obilježit će se 20. obljetnica ubojstva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili i masakrirali 2. svibnja 1991. godine u tome mjestu nedaleko Vukovara. Ubijeni su policajci Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.). Ranjen je 21 policajac. Prigodan program započet će u 9 sati tradicionalnim mimohodom udruge Specijalne policije proizašle iz Domovinskog rata od ulaza u Borovo do spomen-obilježja podno kojega će potom vijence položiti i svijeće zapaliti izaslanstva (10 sati). Skupu će nazočiti i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

VUKOVAR - Svečana sjednica u povodu Dana Grada Vukovara, kojoj će nazočiti i potpredsjednik Hratskog sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks (13 sati, Hrvatski dom).

ZAGREB - HNS organizira predstavljanje novog načina analize, praćenja i kritike rada vlade i izvršne vlasti. Također će se prisjetiti i velikana hrvatskog narodnjaštva Ivana Kukuljevića Sakcinskog koji je 2. svibnja 1843. u Hrvatskom saboru održao prvi službeni govor na hrvatskom jeziku. Na predstavljanju će se obratiti predsjednik stranke Radimir Čačić i predsjednica Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a Vesna Pusić (10,30 sati, Kneza Mislava 8).

ZAGREB - 4. međunarodni simpozij o lobiranju u organizaciji Hrvatskog društva lobista. Na skupu će, među ostalim, sudjelovati i ugledni američki stručnjak za problematiku regulacije lobiranja i javnog zagovaranja James Thurber (10 sati, Europski dom, Jurišićeva 1).

ZAGREB - Predstavljanje knjige Natalino Monopoli i Remo Piccolomini: Misli bl. pape Ivana Pavla II za svaki dan u godini. O knjizi će govoriti Željko Tanjić, Ivan Karlić i Ivan Bradarić (19,30 sati, Sv Duh 31).

Telefon: 01/48-08-600

Telefaks: 01/48-08-822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkt yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙