FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UZBV: maske su pale

Autor: aspa
ZAGREB, 4. svibnja 2011. (Hina) - Predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara (UZBV) Damir Jašarević izjavio je danas da je uoči nastavka sjednice Hrvatskoga sabora Klub saborskih zastupnika HDZ-a odlučio da se o zahtjevu UZBV-a za tematskom sjednicom o stanju nakon haaške presude i deklaracije o Domovinskom ratu neće raspravljati u Saboru te ocijenio kako su "time maske s djelovanja naših političkih stranaka pale".

Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare, podsjetio je da je nekoliko puta uporno tražio i objašnjavao da je navedena sjednica potrebna kako bi se unutar hrvatske države uspostavilo više reda i narodu vratio nacionalni ponos, a ne da bi se usporilo pristupanje EU-u ili osporila suradnja s Haaškim sudom.

"Činjenica je da je Hrvatska sama sebi natakla omču za vrat neprincipjelnim i neselektivnim ponašanjem u suradnji s haaškim tužiteljstvom koje se pojavljivalo kao gubernator međunarodne zajednice nad samostalnom i suverenom državom mimo svih međunarodnih ugovora te je zapravo potaknula gubitak nacionalne svijesti i ponosa", dodao je Jašarević.

Istaknuo je da bi Sabor trebao osnovati istražno povjerenstvo koje bi istražilo slučaj tzv. "brijunskih transkripata" i spriječilo "medijsko prepucavanje i politikantsko manipuliranje naših političara, čemu smo svjedoci ovih dana te kako bi cijela javnost mogla putem vrhovnoga zastupničkog tijela ustanoviti je li na djelu bilo kazneno djelo špijunaže".

Strah da bi navedena rasprava u parlamentu ugrozila pristupanje Hrvatske EU-u pokazuje nedoraslost hrvatske politike u razgovorima s međunarodnom zajednicom i zato se ne treba čuditi navedenoj presudi ako je ona rezultat političkih pritisaka, ali i činjenice koja se provlači iz vijesti koje dobivamo iz SAD-a o izjavama predsjednika Josipovića, smatra predsjednik UZBV-a.

Naime, dodao je, Josipović se nastoji američkim političarima i javnosti nametnuti i prikazati kao regionalni političar koji vodi regionalnu politiku.

Zato nas zapravo "ne trebaju čuditi presude kao dio jedne regionalne politike pomirenja, kao dio onoga čega se zapravo veliki dio hrvatske javnosti i pribojava da je na djelu relativizacija i poništavanje samog temelja suvremene hrvatske države i državnosti, a to je Domovinski rat", ocijenio je.

Jašarević je na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo da je prekinuo štrajk glađu u znak prosvjeda zbog presuda Haaškoga suda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, i to na liječnički nagovor. "Hrvatske generale neće spasiti i moj štrajk glađu", dodao je.

Najavio je djelovanje u sklopu civilnog društva i pokretanje aktivnosti na "proljetnom plenumu UZBV-a koji će se održati 17. svibnja" te daljnju borbu za demokratizaciju hrvatskog društva, pobjedu istine o Domovinskom ratu i sveukupnog boljitka hrvatskog naroda.

"Pozvat ćemo građane da na sljedećim izborima izađu na izbore i prekriže svoj izborni listić kako bi postao nevažeći da bi pokazali što misle o političkim elitama", naglasio je Jašarević.

(Hina) xaš ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙