FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 18. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas da vlada čini sve kako bi već ovoga tjedna pokrenula neke inicijative u cilju obaranja kvalifikacije o udruženom zločinačkom pothvatu u drugostupanjskom haškom postupku protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača, prije svega u tumačenju činjenica koje su, naglasila je, najsnažniji hrvatski argument. Nakon što je, tradicionalno uoči Uskrsa, položila vijence i zapalila svijeće pred Zidom boli i grobnicom neidentificiranih žrtava iz Domovinskog rata na Mirogoju i Krematoriju, predsjednica vlade je izvijestila da se još nije sastala s odvjetnicima Gotovine i Markača, ali i izvijestila da vlada čini sve što može da već u ovom, Velikom tjednu pokrene neke incijative na tragu činjenice da je kvalifikacija udruženog zločinačkog pothvata za Hrvatsku potpuno neprihvatljiva. Ponovila je da se vlada priprema za ponovno podnošenje zahtjeva za stjecanje statusa prijatelja suda, te da će, unatoč tomu što je već jednom odbijena, činiti sve da njezin zahtjev ovoga puta bude prihvaćen. Vlada se, dodala je Kosor, priprema i na drugim razinama, pa je studiju Akademije pravnih znanosti Hrvatske "Teorija zajedničkog zločinačkog pothvata i međunarodno kazneno pravo - izazovi i kontroverze" već uputila stranim veleposlanstvima odnosno diplomatskim predstavništvima.

ZAGREB - Predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević pozvao je danas Hrvatski sabor da sazove žurnu tematsku sjednicu o haaškoj presudi hrvatskim generalima, a sve dok se ta sjednica ne sazove, on će štrajkati glađu, ne uzimajući vodu i hranu, kao, istaknuo je, najmanje što može napraviti da se oduži suborcima koji su sada u zatvoru. Prvostupanjska presuda Haaškog suda u potpunost negira saborsku Deklaraciju o Domovinskom ratu i kriminalizira ne samo vojnu operaciju i pojedince, nego i cijeli Domovinski rat, tadašnju vlast i hrvatski narod, rekao je Jašarević na konferenciji za novinare. Ustvrdio je kako su i određeni dijelovi hrvatske vlasti u suradnji s tužiteljstvom u Haagu povrijedili pozitivne zakonske propise dostavjaljući materijale, koje je presuda nekritički obradila i stavila u pogrešan kontekst, pa bi, napomenuo je, trebalo osnovati istražno povjerenstvo koje bi se među ostalim pozabavilo i povredom tih zakona te čuvanjem državne tajne. Jašarević smatra nedopustivim da se saborski zastupnici raziđu uoči blagdana i da se ponašaju kao da ih se ta presuda ne tiče. Jašarević je ocijenio da najavljene akcije vlade dolaze prekasno.

ZAGREB - Zaposlenici Večernjeg lista koji su štrajkali 26 dana vratili su se danas na posao iako s Upravom nisu dogovorili Kolektivni ugovor, što je bio osnovni cilj štrajka, priopćio je Sindikat Večernjeg lista. "Iz taktičkih razloga prekinut ćemo štrajk, ali ne odustajemo od svojih opravdanih zahtjeva. Previše nam je stalo do Večernjeg lista da bismo dopustili da novina i dalje trpi i srozava se u kvaliteti. Uprave, vlasnici i glavni urednici mijenjaju, se a mi ostajemo, pa smo više nego itko zainteresirani za budućnost Večernjeg lista", kaže se u priopćenju sindikata tog lista. "Prozivamo Vladu zbog toga što se u hrvatskim medijima ne primjenjuje Zakon o radu, kao osnovni zakon koji određuje radno-pravne odnose u tvrtkama", kažu sindikalci. Napominju da su ukazali na dvostruke standarde vlasnika Večernjeg lista, austrijske Styrije koja, ističu, sa svojim zaposlenicima u Austriji njeguje socijalni dijalog i poštuje kolektivne ugovore, dok je prema njima "nastupila grubo, ultimativno, ne poštujući tradiciju postojanja Kolektivnog ugovora u Večernjem listu".

ZAGREB - U povodu židovskog blagdana Pesaha, predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor uputila je danas čestitku Kotelu Da-Donu, glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj i Ognjenu Krausu, predsjedniku Koordinacije židovskih općina Republike Hrvatske, te svim židovskim vjernicima u Hrvatskoj. "Poštovani, Vama i svim vjernicima židovske vjeroispovijesti u ime hrvatske Vlade i svoje osobno čestitam blagdan Pesah. Noseći poruku slobode i mira, Pesah je prigoda da se prisjetimo važnosti ovih temeljnih vrijednosti za svakog pojedinca i za svaki narod, i da na njima istinski zahvalimo. Želim vam da ga provedete u zdravlju i miru, ljubavi i sreći, zajedno sa svojim obiteljima", stoji u čestitki predsjednice Vlade.

ZAGREB - Policija će danas na konferenciji za novinare javnosti predstaviti rezultate kriminalističkog istraživanja organizirane kriminalne skupine i operativne akcije vezane uz zapljenu 105 kilograma kokaina, pri čemu je hrvatska policija intenzivno surađivala s američkim, njemačkim, austrijskim i slovenskim kolegama. Policijski službenici Uprave kriminalističke policije MUP-a RH, Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Uprave za granicu MUP-a, u koordinaciji s USKOK-om, od početka veljače 2011. provodili su kriminalističko istraživanje nad organiziranom kriminalnom skupinom koju su sačinjavale osobe s područja grada Zagreba i okolice Požege. Tu kriminalnu skupinu organizirao je hrvatsko-kanadski državljanin s boravištem u Torontu u Kanadi, kaže se u priopćenju MUP-a u kojem se konferencija za novinare u Ravnateljstvu policije (Ilica 335) najavljuje za 13 sati.

ZADAR - I protekle noći su na Jadranskoj magistrali na zadarskom području paljene automobilske gume, a policija je noćas u Bibinjama u pokušaju da sruše bor na magistralu zatekla 19-godišnjaka i 20-godišnjaka i uhitila ih. Oni su privedeni na kriminalističko istraživanje u zadarsku policiju. Po jedna guma zapaljena je i odbačena na magistralu kod Bibinja, zatim u mjestu Vrani, te na županijskoj cesti Vrana - Radašinovci, izvijestila je zadarska policija. Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe odmah su po dojavi ugasili požar i uklonili gume sa ceste. Ovoga je vikenda na više mjesta duž Jadranske magistrale u Zadarskoj županiji u kasnim noćnim satima zabilježeno paljenje automobilskih guma i rušenje borova na cestu. U noći sa subote na nedjelju u Pakoštanima u otvorenom skladištu komunalnog poduzeća „Juština“, izgorjelo je 30-ak plastičnih kontejnera zapremine 1100 litara.

ZADAR - U Sukošanu pokraj Zadra jučer je oko 13,10 sati u obiteljskoj kući pronađeno mrtvo tijelo starije žene, izvijestila je danas zadarska policija. Očevidom je utvrđeno da je riječ o 78-godišnjoj ženi te da je smrt posljedica ozljeda glave koje su nastale nasilnim putem. Točan uzrok smrti utvrdit će se obdukcijom. Policija je također potvrdila da je u tijeku kriminalističko istraživanje nad 71-godišnjakom iz Sukošana koji se povezuje s kaznenim djelom ubojstva. Neslužbeno se doznaje da je ubijena Zadranka te da je zadobila višestruke ozljede glave. Mještani kažu da je nesretnu ženu ubio brat njezina pokojnoga nevjenčanog supruga te da je pokojnica s njegovom obitelji vodila sudsku parnicu zbog nasljedstva koje joj oni osporavaju.

ZAGREB - Na Svjetskom prvenstvu pasa tragača za 2011. godinu hrvatska reprezentacija osvojila je prvo mjesto, čime su naši psi tragači dobili titulu najboljih na svijetu, priopćeno je danas iz Hrvatskog kinološkog saveza. Prvaci svijeta postali su njemački ovčari Cello von Haus Mileševac, Fajt'T Palmaleinehof i Gurga Rex D'N Deudrienger i njihovi treneri Dubravko Stipanić, Kruno Valušek i Zvonko Klen. Na prvenstvu su se natjecali tragači iz 22 zemlje, a tragali su na izvanrednim terenima Virovitičko-podravske županije. U individualnom natjecanju Hrvatska je osvojila drugo i četvrto mjesto. U Kinološkom savezu ističu kako su psi tragači od neprocjenjive vrijednosti Gorskoj službi spašavanja, ali i u bilo kojim akcijama kada se traže nestale osobe.

(Hina) pp/xntod yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙