FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veći troškovi pritisnuli dobit Holcima

Autor: gvla
LONDON, 4. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Švicarski proizvođač cementa Holcim priopćio je da je u prvom tromjesečju 2011. ostvario nižu dobit no što su analitičari očekivali zbog viših cijena sirovina i učestalih odgoda infrastrukturnih projekata u zemljama širom svijeta.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije umanjena je 17 posto na 753 milijuna švicarskih franaka (872 milijuna dolara), stoji u priopćenju tog drugog po veličini proizvođača cementa u svijetu. To je manje no što su analitičari prognozirali, predvidjevši dobit u visini 843 milijuna franaka.

Tvrtka je ujedno u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit u visini 10 milijuna franaka, nasuprot gubitku od 68 milijuna franaka u istome razdoblju godine ranije. Prihodi su istodobno umanjeni 1,8 posto na 4,66 milijardi franaka.

U Holcimu ističu da podizanjem cijena nisu mogli pratiti iznadprosječne cijene sirovina, transporta i goriva. Izvršni direktor Markus Akermann naglasio je ipak kako zasad nije sigurno da će se cijene zadržati na sadašnjoj razini. Dok je blaga zima u nekim dijelovima Europe pomogla rastu građevinskih aktivnosti među privatnim investitorima, vlade pritisnute teretom visokih proračunskih deficita mahom su se odlučile na odgodu planiranih projekata.

"Rast građevinskih aktivnosti je ohrabrujuć, ali zasad nedovoljan da bi nadoknadio rast troškova", ističe analitičar JP Morgana Michael Morris, dodajući kako su zabilježeni znaci oporavka uslijed rasta potražnje iz SAD-a i Azije.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙