FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mediji trebaju promicati pomirenje, a ne animozitete

Autor: mtau
BURSA, 3. svibnja 2011. (Hina) - Uloga medija u zemljama regije trebala bi biti poticanje izgradnje mira, demokracije i tolerancije, a ne nacionalizama i animoziteta, zaključak je dvodnevnog medijskog foruma zemalja jugoistoka Europe koji je u utorak završio u turskom gradu Bursi.

Medijski forum zemalja Balkana (Balkan States Media Forum) okupio je predstavnike medija iz desetak zemalja regije, između ostalih i Hrvatske, koji su u nekoliko rasprava razgovarali o temama vezanim uz ulogu medija u zemljama jugoistoka Europe.

Govorilo se o općem stanju medija, medijima u kontekstu približavanja EU-u, suživotu u regiji, položaju i ulozi medija u izgradnji regionalne sigurnosti i stabilnosti te o medijima u kreiranju budućnosti.

"Dijelimo ideju mirnog Balkana ... u multikulturalnoj atmosferi toleracije te uz integraciju u euroatlantske strukture", kaže se u završnoj deklaraciji.

Također se naglašava kako bi mediji na prostoru regije trebali biti pokretačka snaga regionalne i međunarodne suradnje te sudjelovati u jačanju demokratskih struktura.

Novinari su u svojim govorima provlačili ideju važnosti jezika koji neće poticati mržnju među susjedima već izgrađivati mostove.

U svom je govoru na medijskom forumu potpredsjednik turske vlade Bulent Erinc naglasio kako "mediji ne bi smjeli jačati animozitete već atmosferu mira". Mediji ne bi smjeli provocirati nacionalističke osjećaje već stavljati naglasak na zajedničke interese, dodao je Erinc.

Turski grad Bursa, kako su u govorima naglasili predstavnici toga grada, četvrtog po veličini u Turskoj, izabran je da ugosti ovaj forum jer je sam mješavina ljudi iz gotovo svih zemalja regije pa tako i primjer uspješnog multikulturalnog društva.

(Hina) xmaš ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙