FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijske snage zauzele središte Baniasa

Autor: akoz
AMAN, 3. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Sirijske snage i naoružani pristaše predsjednika Bašira al-Asada ušli su u utorak u dijelove središta grada Baniasa koje su tjednima nadzirali prodemokratski prosvjednici, rekao je jedan od vođa prosvjeda.

Sirijski obalni grad jedno je od najgorljivijih uporišta prosvjednika protiv vlasti predsjednika Bašira al-Asada. "Ušli su u područje glavne tržnice. Vojska je zatvorila sjeverni ulaz, a Amn (služba sigurnosti) jug. Naoružali su alavitska sela u brdima nad Baniasom i sada smo s istoka suočeni s milicijama", rekao je Anas al-Šugri agenciji Reuters.

Šungri je rekao da su pripadnici službi sigurnosti u civilnim odijelima na ulicama trgovačkog dijela počeli uhićivati ljude na temelju njihovih prezimena u osobnim iskaznicama.

"Oni traže sunite. Žalim što moram reći da propaganda koju širi Asad, a to je da alaviti neće preživjeti ukoliko se njega svrgne, nailazi na odjek među našim alavitskim susjedima iako su prosvjedi organizirani za slobodu i jedinstvo bez obzira na vjerska uvjerenja", rekao je Šugri.

Asad i mnogi iz vrha sirijske vojske i službi sigurnosti pripadaju struji alavita, izdanku šijitskog islama. Vlasti su većinom sunitski Banias predstavljele kao "središte salafitskog terorizma".

(Hina) xakoz ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙