FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijske snage zauzele džamiju u Deri

Autor: sdje
AMMAN, 30. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Sirijska vojska u subotu je granatirala povijesnu jezgru grada Dere i zauzela glavnu džamiju Omari, središte protuvladinih prosvjeda, u operaciji u kojoj je poginulo najmanje četvero pobunjenika, javljaju agencije pozivajući se na izjave svjedoka.

"Granatiranje je prestalo. Na krovu džamije su raspoređeni snajperisti", rekao je jedan od stanovnika za agenciju Reuters.

Vladine snage su, kako javljaju svjedoci, po prvi put, otkako su tenkovi i vojska ušli u Deru, preuzeli kontrolu u staroj četvrti grada.

Vojna operacija uz potporu tenkova, teškog topništva i helikoptera, trajala je gotovo dva sata. Najmanje četvero ljudi je ubijeno, javili su svjedoci.

Grad Dera na jugu Sirije glavno je poprište sukoba koji traju već šest tjedana između vojske i protivnika predsjednika Bašara al Asada. U ponedjeljak je u grad ušla vojska, a u subotu su stigla pojačanja i više od 15 tenkova i oklopnih vozila, izvijestili su očevidci.

Grad je od ponedjeljka zatvoren, stanovnici su bez struje, vode i telefonskih veza. U petak je, po navodima sirijskih aktivista za ljudska prava, u borbama u Deri poginulo 65 ljudi, a od početka sukoba se broj poginulih procjenjuje na više od 500.

Bašar al Asad postao je predsjednikom Sirije 2000. godine, nakon smrti svog oca koji je vladao skoro 30 godina. Protuvladini prosvjednici traže demokratizaciju društva, smjenu vlasti i poštivanje ljudskih prava.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙