FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Siriji najmanje 90 mrtvih

Autor: djan
AMAN, 23. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Sirijske snage sigurnosti su u petak, najkrvavijeg dana od eskalacije prodemokratskih prosvjeda u Siriji, ubile najmanje 90 prosvjednika, priopćile su organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Koordinacija sirijskih udruga za ljudska prava u inozemstvu objavila je da ima poimeničan popis ubijenih u dosad najvećim prosvjedima po cijeloj zemlji, od Latakije preko Homsa i Hame do predgrađa Damaska.

Deseci tisuća ljudi sudjelovali su u prosvjednim povorkama u nekoliko gradova diljem zemlje, na poziv objavljen na društvenoj mreži Facebooku. Riječ je o dosad najvećim prosvjedima protiv predsjednika Bašara al-Asada koji je prije 11 godina naslijedio vlast od svoga oca Hafeza al-Asada.

Unatoč ukidanju izvanrednog stanja sigurnosne snage su zapucale na mnoštvo u gradovima južno i sjeverno od Damaska, izjavili su očevici i aktivisti za ljudska prava.

"Ovo je bio prvi test o tome koliko su ozbiljne namjere režima prema reformama, i na tom su ispitu vlasti pale", izjavio je jedan od aktivista za ljudska prava.

Nasilje u petak osudili su u međuvremenu američki predsjednik Barack Obama i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙