FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOBMS: identificirani posmrtni ostaci devet osoba

Autor: ista
ZAGREB, 3. svibnja 2011. (Hina) - Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu danas su identificirani posmrtni ostatci devet osoba smrtno stradalih tijekom Domovinskog rata 1991. i 1992. godine, a riječ je o posmrtnim ostacima ekshumiranima na području pet županija.

Posmrtni ostatci ekshumirani su na području Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke, Šibensko-kninske Brodsko-posavske županije.

Današnjoj identifikaciji u organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) nazočio je ministar Tomislav Ivić, priopćeno je iz MOBMS-a.

Na identifikaciju je bilo pozvano dvanaest obitelji, od kojih se dvije nisu odazvale, a jedna obitelj nije prihvatila identifikaciju, navodi se.

Obraćajući se okupljenim obiteljima, ministar Ivić izrazio im je sućut u ime predsjednice Vlade Jadranke Kosor i svoje osobno, kao i u ime djelatnika resornog ministarstva.

Istaknuo je kako će MOBMS, kao i Vlada RH, ustrajati na traganju za osobama nestalima tijekom Domovinskog rata, dodavši kako su u tu svrhu osigurana i dostatna sredstva u Državnom proračunu bez obzira na trenutačnu gospodarsku situaciju.

Izrazio je uvjerenje kako će suradnja sa susjednim zemljama, u rješavanju ovoga, za Hrvatsku najvećeg humanitarnog problema, u budućnosti biti puno bolja, priopćeno je.

Istaknuo je kako resorno ministarstvo poduzima sve kako bi se saznale sudbine svih osoba koje se vode kao nestale, poručivši da se neće odustati od potrage za nestalim osobama sve dok se ne nađe i posljednja osoba s popisa traženih.

Pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale Ivan Grujić ukratko je upoznao članove obitelji s postupkom identifikacije, a potom su uslijedili pojedinačni razgovori s obiteljima, tijekom kojih su ih liječnici iz DNA laboratorija upoznavali s detaljima identifikacije.

Nakon današnje identifikacije u Republici Hrvatskoj se još uvijek traga za 1820 osoba, od kojih je 1009 osoba nestalo 1991./92. godine, dok je 811 osoba nestala 1995. godine, navodi MOBMS.

(Hina) pp/xaš yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙