FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Auschwitz: U 20. maršu živih sudjelovalo 7.000 ljudi

Autor: mhaj
OSWIECIM , 2. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Oko 7.000 ljudi, većinom mladih Židova, sudjelovalo je u ponedjeljak u 20. maršu živih od Auschwitza do logora Birkenau na jugu Poljske, koji se održava na području bivšega nacističkog koncentracijskog logora, odajući na taj način počast Židovima koje su nacisti ubili tijekom holokausta.

Sudionici marša, koji su ove godine stigli iz Izraela, SAD-a, Francuske i Latinske Amerike, i ove su, kao svake godine prešli pješice tri kilometra koja razdvajaju mjesto Auschwitz od mjesta Birkenau, glavnoga mjesta istrebljenja Židova. U povorci je bilo i Židova koji su preživjeli holokaust te gotovo 2.000 mladih Poljaka, kao i bivši Veliki rabin aškenaski iz Izraela Meir Lau.

"Za mene i moje unuke ovo je prvi marš preživjelih. Ovuda sam prošao toliko puta tijekom rata, jer je vrlo bolno prolaziti ovim putem ponovno", rekao je za France presse 85-godišnji Haim Fuchs, bivši zatočenik Auschwitza, podrijetlom iz poljske regije Lodz koji trenutačno živi u Velikoj Britaniji. "Ono na što želimo skrenuti pozornost maršem preživjelih su tolerancija i nada u bolji život", rekao je 27-godišnji Ricardo Veigs iz Brazila.

Marš živih prvi je put organiziran 1988. godine i od tada se održavao svake dvije godine. Od 1995. godine održava se svake godine na godišnjicu holokausta. Od početka devedesetih godina u maršu sudjeluju i mladi nežidovi, katolici, pravoslavci i pripadnici drugih religija. Više od 1,1 milijuna muškaraca, žena i djece, uglavnom Židova, nacistička Njemačka poslala je iz svih europskih zemalja u Auschwitz-Birkenau, najveći logor smrti od svibnja 1940. do siječnja 1945.

(Hina) xmh ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙