FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak 11. travnja

Autor: dvla
ZAGREB, 11. travnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak 11. travnja.

BEČIĆI - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić putuje poslijepodne u Crnu Goru gdje će u utorak sudjelovati na 9. konferenciji Jadransko-jonske inicijative posvećenoj temama: "Mediteranska oblast - kolijevka multikulturalizma" i "Održivi razvoj u energetskom sektoru u Jadransko-jonskoj regiji". Jadransko-jonska inicijativa osnovana je na Konferenciji o sigurnosti i razvitku Jadranskog i Jonskog mora u Anconi 2000. godine i danas su njezine članice Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i Srbija. Osnivačkom Anconskom deklaracijom članice su se obvezale na suradnju u brojnim područjima. Tijekom hrvatskoga predsjedanja 2001. u Zadru je održan prvi sastanak predsjednika parlamenata, čime je inicijativa dobila svoju parlamentarnu dimenziju. Sastanci predsjednika parlamenata održavaju se jedanput godišnje tijekom predsjedanja svake od zemalja sudionica. Parlamentarna suradnja daje temelj i smjernice za jačanje suradnje na svim razinama od gospodarstva, pomorstva, prometa, turizma i zaštite okoliša, do znanosti, kulture, borbe protiv svih oblika organiziranog kriminala te prekogranične suradnje.

SARAJEVO - Glavni tužitelj Haaškoga suda Serge Brammertz dolazi u radni posjet Sarajevu. Radi se o redovnom posjetu u okviru priprema izvješća Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda koje će podnijeti početkom lipnja ove godine u New Yorku. Sarajevo, u kojem će se sastati s članovima Predsjedništva BiH, predstavnicima pravosuđa i predstavnicima međunarodne zajednice, kao i sa žrtvama zločina, prva je postaja na njegovu obilasku zemalja bivše Jugoslavije. Brammertz će do podnošenja izvješća posjetiti i Zagreb i Beograd no datumi još nisu objavljeni.

DEN HAAG - Haaško tužiteljstvo odgovara na teze obrane u predmetu "Simatović-Stanišić" koja smatra da tužitelji nisu dokazali odgovornost bivšeg šefa srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB) Jovice Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Srbije Franka Simatovića, optužene za zločine koje su na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine počinile jedinice SDB-a kao i paravojne formacije pod njihovom kontrolom. Pravila Haaškoga suda omogućuju optuženima da, pošto tužitelji izvedu svoje dokaze, podnesu zahtjev za odbacivanjem optužnice i objasne sudskom vijeću zbog čega misle da tužitelji nisu dokazali njihovu odgovornost.

SMOLENSK - Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zajedno će se pokloniti ubijenim poljskim vojnicima u Drugom svjetskom ratu kao i žrtvama nesreće poljskog predsjedničkog zrakoplova u Smolensku. Poljski predsjednički zrakoplov Tupoljev 154 srušio se 10. travnja prošle godine pokraj zračne luke u Smolensku pokušavajući sletjeti po gustoj magli. U njemu su poginuli predsjednik Lech Kaczynski, njegova supruga i još 94 osobe. Poljsko izaslanstvo s brojnim uglednicima u sastavu putovalo je na obilježavanje 70. godišnjice masakra 22 tisuće poljskih vojnika u Katynskoj šumi.

Dežurni:

Noć: Vedrana Larva

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Domagoj Janković

Navečer: Damir Muštović

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙