FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena birališta u Kanadi

Autor: rtom
ZAGREB/MONTREAL, 2. svibnja 2011. (Hina) - Prva birališta otvorena su u ponedjeljak ujutro na istoku Kanade za dosad najneizvjesnije izbore jer bi konzervativnome premijeru Stephenu Harperu mogli donijeti još jedan mandat, ali jednako tako i poraz zbog izvanrednog uspona Novih demokrata.

Zadnje predizborne ankete predviđale su konzervativcima 37 posto glasova, ispod 40 posto potrebnih glasova za većinu u parlamentu od 308 mjesta, piše agencija AFP.

Konzervativci desnog centra, na vlasti od 2006., počeli su kampanju sa znatnom prednošću i porukama da im je većina potrebna kako bi dovršili gospodarski oporavak i održali poreze niskima, piše agencija Reuters.

No u dva tjedna njihova se prednost topila zbog izuzetno učinkovite kampanje prolijevih Novih demokrata, prolaburističke stranke koja nikada nije bila na vlasti. Zadnjeg dana kampanje lider Novih demokrata Jack Layton predvidio je pobjedu i na skupu poručio "mi možemo pobijediti Stephena Harpera".

Novi demokrati obećali su povećati korporativne poreze i ograničiti kamate koje banke propisuju za kreditne kartice te uvesti trgovinski sustav kojim će suzbiti emisije stakleničkih plinova.

"Vlada Novih demokrata znači više cijene, manje plaće i slabije gospodarstvo", rekao je Harper na predizbornom skupu u nedjelju i upozorio da Kanadi u tom slučaju prijeti gospodarska katastrofa, upravo sada kad se najveći energetski dobavljač za Sjedinjene Države lijepo oporavlja od svjetske krize.

Harper je pobijedio na izborima 2006. i 2008., ali nikada nije osvojio većinu te je morao surađivati s oporbenim strankama kako bi donio proračun i druge važne zakone.

Konzervativci imaju 143 od 308 mjesta u sadašnjem sazivu Donjeg doma. Ne uspiju li ni ovog puta dobiti većinu, Novi demokrati ujedinit će se s Liberalima i stvoriti opasnu koaliciju, upozorio je Harper.

Predizborne ankete davale su Novim demokratima 31,6 posto galsova, a Liberali, donedavna druga najjača stranka, pali su na 22,5 posto glasova. Obje se stranke natječu za glasače lijevog centra i ako podijele glasove, mogli bi time donijeti tijesnu većinu Harperu.

U nedjelju su političari nastojali motivirati birače, jer 2008. odziv je bio 58,3 posto, najniži u kanadskoj povijesti.

Površinom druga najveća zemlja svijeta, Kanada je podijeljena u šest vremenskih zona i prva birališta bila su otvorena na atlantskoj obali, u pokrajinama Nova Zemlja i Labrador, a postupno ostala. Vremena otvorenosti birališta pomaknuta su u cijeloj Kanadi kako bi izborni rezultati bili poznati u ponedjeljak navečer.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙