FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pentagon: Desetak džamija povezano s Al Kaidom

Autor: vrad
MONTREAL, 26. travnja 2011. (Hina/AFP) - Desetak džamija i islamskih centara Al Kaida je koristila za novačenje, pružanje pomoći i uvježbavanje svojih boraca, od Karachija do Montreala i od Lyona do Kaira, po popisu koji je sastavio Pentagon, a objavio WikiLeaks.

U dokumentu koji američkim istražiteljima treba pomoći u saslušavanju zatočenika u Guantanamu, spominju se džamija Al-Suna u Montrealu, Islamsko sveučilište Abu Bakr i džamija Maki u Karachiju, džamija Ak Hair u Sani i institut Dimadž u Sadi, u Jemenu, džamija u Finsbury Parku i prostor iznajmljen klubu mladih Four Feathers, blizu Baker Streeta u Londonu, Velika džamija u Lyonu (Laennec) u Francuskoj, džamija u Islamskom kulturnom institutu u Milanu i naposlijetku džamija Vazir Akbar Han u Kabulu.

U drugom dokumentu koji je upravo objavljen na WikiLeaksovoj internetskoj stranici u vezi sa zatočenicima u Guantanamu, navodi se i da je ugledni borac Al Kaide, Mauritanac Mohamedu Uld Salahi (40) kratko vrijeme bio imam u džamiji Al-Suni u Montrealu, gdje je tijekom mjeseca molitve ramazana, u zimu 1999./2000. zamjenjivao imama koji je bio otputovao na hodočašće u Saudijsku Arabiju.

Pentagon tvrdi da je Salahi, inženjer elektrotehnike koji se školovao u Njemačkoj, boravio u Afganistanu i da je prisegnuo na vjernost Osami bin Ladenu. 90-ih je vrbovao četvoricu budućih važnih sudionika atentata 11. rujna, među kojima trojicu pilota koji su se zrakoplovima obrušili na mete u Sjedinjenim Državama.

Saleh je bio i vođa Al Kaidine ćelije u Montrealu odgovorne za neuspjeli plan napada na međunarodnu zračnu luku u Los Angelesu, a vjerojatno i na druge ciljeve u SAD-u.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙