FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka:na prvomajskom prosvjedu 50-ak sudionika

Autor: hsup
RIJEKA,1. svibnja 2011. (Hina) - Na javnom prosvjedu pod sloganom "Ne želimo društvo nezaposlenosti, siromaštva i korupcije", koji su u središtu Rijeke organizirali Sindikat Istre i Kvarnera (SIK) i sindikati udruženi u Hrvatsku udrugu sindikata (HUS), danas se okupilo 50-ak prosvjednika.

Predsjednik SIK-a Bruno Bulić kazao je da je to danas, na Praznik rada, jedini prosvjed u Hrvatskoj te da sindikat kojemu on pripada neće izdati taj praznik. Ocijenio je da se Hrvatska može mijenjati samo promjenom javnog mnijenja i na izborima te da nema sindikalizma bez svijesti i hrabrosti.

Očito je da radnici zajedno sa sindikalnim elementima na vrhu nisu shvatili što je to liberalni kapitalizam i njegovu okrutnost, rekao je Bulić naglasivši da nikada kao sada nije potrebno slati sindikalne poruke.

Ove godine se prvi put u Hrvatskoj dogodilo da su neke sindikalne središnjice preskočile 1. svibnja opravdavajući to sporazumom s Vladom i nedjeljom, rekao je Bulić poručivši im da se " maknu sa sindikalne scene."

U Hrvatskoj je na sceni okrutni koncept liberalnog kapitalizma koji nosi sve pred sobom, rekao je dodavši da ne postoji granica bogaćenja i pohlepe, kao ni donja granica siromaštva. Ocijenio je da nije riječ o financijskoj krizi jer da nikad nije bilo više novca u opticaju, nego o liberalnom kapitalizmu koji može potaknuti pojavu nacionalsocijalizma.

Po Buliću, nacionalne televizije i radio ne prenose pravu sliku stvarnosti nego djeluju s ciljem discipliniranja ljudi, pa je pozvao nazočne da manje koriste medije, osim nekim manjih medija koji, kako je rekao, još donose prave informacije, a da se više druže i razgovaraju.

Bulić je rekao da mediji, posebice televizije, stvaraju dojam da probleme imaju bogati, a da radnici imaju sve, da su mediji u većini u vlasništvu bogatih i da na njima oglašavaju drugi bogati te da se oni međusobno štite. Dodao je da novinari rade svoj posao, ali da to što će se i kako objaviti određuje uređivačka politika.

Bulić je rekao da smo rasprodali more, da još trebamo rasprodati brodogradnju, da u Hrvatskoj ima preko 300.000 nezaposlenih, a da se više od 95 ugovora o radu sklapa na određeno vrijeme te da radnici moraju shvatiti da imaju sindikate i da ako je potrebno mogu promijenit njihovo vodstvo.

Ocijenio je da se za ostanak na vlasti i promidžbu koriste agencije za odnose s javnošu, kao i posjete djeci u bolnicama i sirotištima dodavši je da je bivši predsjednik Vlade i vladajuće stranke u zatvoru, kao i mnogi drugi koji su bili u vlasti, a da vladajući još nisu otišli te da je to sramotno.

(Hina) xhsup yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙