FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Siriji među 6 žrtava trudnica i djeca

Autor: rtom
NIKOZIJA, 30. travnja 2011. (Hina/AFP) - Sirijska vojska ubila je šest osoba, među njima trudnicu i njezino dvoje djece u gradu Dera, žarištu pobune protiv režima u Siriji, objavio je jedan borac za ljudska prava u subotu.

"Šest stanovniak ubijeno je u subotu u Deri gdje nedostaje vode, hrane i lijekova", otkako je vojska intervenirala u ponedjeljak, rekao je aktivist Abdalah Abazid.

Među žrtvama je 27-godišnji Usama Ahmed Asajasni, sin imama džamije Omari u središtu Dere. Ubijen je jer je odbio otkriti gdje se krije njegov otac.

Projektil koji je pao na njezinu kuću usmrtio je trudnicu i dvoje njezine djece, rekao je Abazid .

Vojnici su prodrli u džamiju naoružani strojnicama i otvorili vatru.

Sigurnosne snage već su ušle u tu džamiju 23. ožujka i tvrde da su u subotu ubijena četiri pripadnika vojnih snaga.

Središte pobune protiv sirijskog režima, grad Dera 100 kilometara južno od Damaska, opkoljen je vojnicima koji brane ulazak i izlazak iz grada. Abazid tvrdi da se na krovovima kuća nalaze snajperisti.

Drugi borac za ljudska prava rekao je za AFP da je dio vojnika prešao pobunjenicima, no za to nema potvrda iz neovisnih izvora.

Prema zadnjim podacima sirijskog Opservatorija za ljudska prava 66 osoba ubijeno je u petak, od kojih najmanje 33 u Deri.

Ta skupina navodi da je najmanje 539 civila ubijeno otkako su počeli prosvjedi protiv sirijskog režima 15. ožujka.

Predsjednik Bašar al Asad na vlasti je od 2000. godine, nakon smrti svog oca koji je vladao skoro 30 godina. Protuvladini prosvjednici traže demokratizaciju društva, smjenu vlasti i poštivanje ljudskih prava.

Ujedinjeni narodi osudili su nasilje u Siriji, Sjedinjene Države potpisale su sankcije, a Europska unija suglasila se o uvođenju embarga na oružje.

(Hina) xrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙