FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međimurska županija proslavlja svoj dan

Autor: tjak
ČAKOVEC, 29. travnja 2011. (Hina) - Skupština Međimurske županije svečanom je sjednicom u Scheierovoj zgradi obilježila Dan županije, 18 godina od svog utemeljenja.

Osim županijskih vijećnika, župana Ivice Perhoča i predsjednika skupštine Petra Novačkog svečanoosti je nazočio i velik broj uglednih gostiju, među kojima i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić, župani susjednih županija Siniša Hajdaš Dončić i Stjepan Kožić, bivši župani, međimurske saborske zastupnice te brojni drugi gosti.

Predsjednik skupštine Novački kazao je da je od osnutaka 1993. županija kao jedinica regionalne samouprave uvelike pripomogla svekoliku razvoju Međimurja, osobito u području obrazovanja, zdravstva i socijalnih pitanja, te drugim područjima društvenog i gospodarskog života.

Župan Perhoč je kazao da će se ulaskom u EU, zajednicu europskih naroda, posebno cijeniti međimurske radne navike, skromnost i sklonost korektnim odnosima. Međimurci su bili i više nego svjesni svojih mogućnosti, kazao je, dodavši da je Međimurje u drugoj polovici prošlog stoljeća od nerazvijena i siromašna kraja postalo napredna i sređena sredina.

Međimurje je postala regija za uzor ostalima u zemlji, kazao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić, posebice istaknuvši sposobnost Međimuraca da se prilagode novim uvjetima te da do kraja provedu svaki projekt.

Na svečanoj su sjednici ovogodišnjim dobitnicima uručene nagrade “Zrinski” - najviše županijsko priznanje.

Proslava Dana županije nastavlja se sutra u Čakovcu postrojavanjem i mimohodom povijesnih postrojba predvođenih Zrinskom gardom i streličarskim turnirom, a u isušenom jezeru kod Starog grada Zrinskih bit će poslužen besplatan gulaš.

Dan županije slavi se u spomen na mučeničku smrt Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana 30. travnja 1671. u Bečkom Novom Mjestu.

(Hina) xtjak yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙