FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aldot: Ina na dobrom putu

Autor: nbrc
ZAGREB, 29. travnja 2011. (Hina) - Naftna kompanija Ina je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila najbolji rezultat u zadnjih nekoliko godina, ocijenili su na današnjoj konferenciji za novinare čelnici Ine napominjući i da treba biti oprezan s obzirom na moguće rizike.

"Ina je na dobrom putu. Poboljšani su rezultati vrlo važni i hvatamo korak s najboljima u branši", kazao je predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott ističući i da su dobri rezultati rezultat i investicija započetih ranijih godina.

Ako sredstva iz tekućih rezervi ne idu u investicije onda nećemo napredovati. Moramo ići dalje, raditi na istoj razini ulaganja, kazao je.

Ina Grupa je u prvom tromjesečju povećala neto prihode od prodaje za 23,2 posto, na 6,94 milijarde kuna, EBITDA je povećana za 90 posto i premašila je 2 milijarde kuna, a neto dobit iznosila je 1,053 milijarde kuna, dok je u isto vrijeme lani gubitak iznosio 131 milijun kuna.

U prvom je kvartalu Ina povećala proizvodnju ugljikovodika za 19,7 posto, povećana je prodaja u veleprodaji za 6 posto, stabilizirana prodaja u maloprodaji, a dobrim su rezultatima pridonijeli i povećanje učinkovitosti i smanjenje troškova, kažu u Ini.

Sada smo u financijski znatno boljoj formi, rekao je Aldott koji vjeruje da će se smanjiti i neto dugovanje Ine koje, kaže, nije opasno, ali nije ni ugodno.

Neto dug Ine krajem ožujka iznosio je 11,1 milijardu kuna i u odnosu na kraj 2010. povećan je za oko 1,1 milijardu kuna.

Povećanje u Ini objašnjavaju tečajnim kretanjima i promjenama u radnom kapitalu prvenstveno zbog smanjenih obveza i veće vrijednosti zaliha zbog zajedničkog efekta većih cijena i većih količina zaliha.

Čelnici Ine upozoravaju i na moguće rizike vezano za situaciju u Siriji.

Svjesni smo događanja u Siriji i pozorno ih pratimo. Do sad nije bilo nikakvih potreba za provođenjem bilo kakvih akcija, jer radnici Ine nisu na područjima ugoroženim najnovijim događanjima u toj zemlji, kazao je izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju Želimir Šikonja dodajući da je razrađen sveobuhvatan, kompleksan plan reagiranja u slučaju potrebe.

U ovoj godini Ina planira ulaganja od ukupno 2,5 milijardi kuna, prije svega u istraživanje i proizvodnju (povećanje iscrpka EOR metodom na poljima Ivanić i Žutica, sjeverni Jadran, istraživanja u panonskom dijelu), modernizaciju rafinerija, te modernizaciju maloprodajne mreže kojom će biti obuhvaćeno 40 postaja.

Do sada je u modernizaciju rafinerija uloženo 800 milijuna američkih dolara.

U Rijeci je završena prva faza modernizacije, a ulazak u drugu fazu je, kažu u Ini, "ulaznica za prvu ligu".

U rafineriji Sisak završetak prve faze očekuje se u svibnju, a onda će se "revidirati naša pozicija".

"Nakon dovršetka prve faze, moramo definirati obuhvat, opseg i dubinu daljnje modernizacije", kazao je izvršni direktor za rafinerije i marketing Peter Chmurčiak.

To ne znači da se ništa neće raditi s obzirom na fokus Ine na minimiziranje i eliminiranje štetnih tvari na okoliš, ali drastično su se promijenili uvjeti na tržištu i moramo revidirati opseg modernizacije, rekao je.

U Ini su na upite o MOL-ovoj kupnji dionica Ine od privatnih investitora, želji da stekne više od 50 posto dionica Ine kao i na upit imaju li točne podatke koliko sada MOL ima dionica odgovorili tek da je to pitanje za dioničare, ne menadžment Ine.

"Dobili smo obavijest MOL-a i o tome obavijestili Hanfu i burzu, a svi ostali detalji spadaju u domenu dioničara", kazala je direktorica Sektora korporativnih komunikacija Ine Žana Goić.

To je potvrdio i Aldott koji se nada da će se uskoro ponovno početi trgovati dionicama Ine, posebice zbog malih dioničara.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙