FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INA Grupa: neto dobit premašila milijardu kuna

Autor: dsta
ZAGREB, 29. travnja 2011. (Hina) - Ina Grupa ostvarila je u prvom ovogodišnjem tromjesečju 1,05 milijardi kuna neto dobiti, dok je u istom razdoblju prošle godine poslovala s gubitkom od 131 milijun kuna, pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno danas na web stranicama Zagrebačke burze.

EBITDA je u tome razdoblju premašila 2 milijarde kuna, u odnosu na 1,06 milijardi kuna u prvom tromjesečju 2010.

Dobit iz osnovne djelatnosti bez jednokratnih stavki, pak, dosegnula je 1,35 milijardi kuna, te je bila znatno viša u odnosu na 417 milijuna kuna ostvarenih u istom razdoblju lani.

Bolji rezultati posljedica su poboljšanog operativnog poslovanja te utjecaja ostvarenja važnih strateških investicijskih projekata kao i općenito boljeg vanjskog okruženja, navodi se u izvješću.

Tijekom prvog tromjesečja 2011. godine, INA Grupa povećala je neto prihode od prodaje za 23,2 posto, na 6,94 milijarde kuna.

To je, s jedne strane, rezultat veće proizvodnje ugljikovodika u sjevernom Jadranu i Siriji. S druge strane, rezultat je to i poboljšane situacije u vanjskom okruženju, što je dodatno pozitivno utjecalo na rezultat kroz veće cijene sirove nafte u segmentu Istraživanja i proizvodnje, dok se doprinos poslovanja Rafinerija i marketinga također poboljšao, ali i dalje ostao negativan, djelomično zbog određenih komplikacija tijekom početka rada hidrokreking postrojenja.

Neto dobit od 1,053 milijarde kuna u prvom tromjesečju 2011. godine značajno je povoljnija u odnosu na gubitak od 131 milijun kuna u prvom tromjesečju 2010. godine, uglavnom kao posljedica nerealiziranih pozitivnih tečajnih razlika na revalorizirane kredite zbog slabijeg američkog dolara u odnosu na kunu na kraju prvog tromjesečja.

Neto financijska dobit iznosila je u proteklom kvartalu 260 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine ostvaren neto financijski gubitak od 411 milijuna.

Na rezultat su pozitivno utjecala i eksterna i interna kretanja te napori menadžmenta u svrhu smanjenja operativnih troškova kroz upravljanje i kontrolu troškova, navodi se u izvješću.

"Najzahtjevnije razdoblje procesa financijske stabilizacije je iza nas. Tijekom protekle godine uspjeli smo ojačati Ininu financijsku stabilnost podmirivši sve značajne obveze i dosegnuvši potrebnu razinu likvidnosti. Tijekom prvog tromjesečja 2011. INA je nastavila s poboljšanjem učinkovitosti, što se može jasno vidjeti na svim razinama poslovanja, kroz unapređenje konkurentnosti te približavanje razine troškova industrijskim prosjecima, ukazujući da je tvrtka na pravom putu te da je počela ostvarivati značajne povrate dioničarima", stoji u komentaru poslovnih rezultata predsjednika Uprave Ina grupe Zoltana Aldotta.

Među ostalim, naveo je i da se planira intenzivno reinvestirati dobit Ine u narednim godinama da bi se osigurao najveći mogući povrat dioničarima.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙