FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatvoren IPA projekt "Jačanje kapaciteta USKOK-a"

Autor: tdel
ZAGREB, 4. travnja 2011. (Hina) - Projekt IPA 2007 "Jačanje kapaciteta USKOK-a", kojem je cilj jačanje vladavine prava u Hrvatskoj kroz povećanje kapaciteta istrage i progona kaznenih djela, posebno u borbi protiv korupcije na visokoj razini i organiziranog kriminala, zatvoren je danas u zagrebačkom Informacijskom centru Europske unije u Republici Hrvatskoj.

Projekt vrijedan 185.082 eura, financiran od EU, rezultirao je implementacijom informacijskog sustava koji će Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) omogućiti efikasno pohranjivanje podataka u novu bazu podataka predmeta i povezanih dokumenata, a pomoću analitičkog softvera poboljšat će se analitička sposobnost USKOK-a i njegova sposobnost istraživanja i kaznenog progona korupcije i kriminala. Projekt je trajao deset mjeseci, a proveo ga je konzorcij hrvatskih tvrtki - "Teched savjetodavne usluge" i "Sudačka mreža".

Ističući kako je projekt iskorak naprijed, ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan rekao je kako će se sada podatci kojima USKOK raspolaže moći analitički obrađivati, a što će osnažiti kapacitete tog Ureda.

"Svi podatci koji ulaze u USKOK će doprinjeti da se njihovom analizom učinkovitije otkrivaju počinitelji teških kaznenih djela korupcije i organiziranog kriminala", kazao je Cvitan dodavši kako će ti podatci omogućiti još kvalitetnije procesuiranje teških kaznenih djela. Napominjući kako su presude kontrola rada USKOK-a, ravnatelj Cvitan rekao je da rezultati rada tog Ureda pokazuju kako imaju 93 posto osuđujućih presuda.

Šef Odjela za provedbu projekta u Delegaciji EU Jean Marie Moreau rekao je da je cilj tog projekta jačanje USKOK-ova analitičkog alata koji će mu omogućiti provođenje bolje istrage vezane uz korupciju i organizirani kriminal. "Vjerujem da će se ta informacijska potpora pokazati ključnom u njihovu svakodnevnom radu u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", kazao je.

Napominjući kako je borba protiv korupcije jedan od uvjeta za zatvaranje Poglavlja 23. (Pravosuđe i temeljna prava) Moreau je kazao da je Hrvatska u borbi protiv korupcije ostvarila značajan napredak te da postoji još dosta posla kako bi se zatvorilo to pregovaračko poglavlje, ali ono što se radi na zatvaranju poglavlja, radi se ispravno.

Ravnatelj Uprave za EU i međunarodnu suradnju Ministarstva pravosuđa RH Kristijan Turkalj rekao je kako projekt jačanja kapaciteta USKOK-a predstavlja važan doprinos borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i dovest će do još jačeg povjerenja hrvatskih građana u državne institucije. Izrazio je uvjerenje kako je Hrvatska u preventivnom i represivnom dijelu ispunila uvjete za zatvaranje Poglavlja 23.

(Hina) xtdel ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙