FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast nezaposlenosti u Španjolskoj na 21,3 posto

Autor: gvla
MADRID, 29. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Daljnji rast nezaposlenosti u Španjolskoj, u kombinaciji s jačanjem inflacije i padom prometa u maloprodaji, potkopali su dosadašnje napore španjolske vlade usmjerene pokretanju posrnulog gospodarstva te zemlje.

Nacionalni institut za statistiku (INE) priopćio je da je stopa nezaposlenosti, koja ionako već više nego dvostruko premašuje EU prosjek, u prvom tromjesečju 2011. porasla na 21,3 posto, ili 4,9 milijuna ljudi, s 20,3 posto u tromjesečju ranije.

Vlada procjenjuje da će stopa nezaposlenosti krajem godine u prosjeku iznositi 19,8 posto, uslijed obnove gospodarskog rasta koji će stvoriti nova radna mjesta, dok su prognoze španjolske središnje banke manje optimistične i najavljuju zadržavanje nezaposlenosti iznad razine od 20 posto i u idućoj godini.

"Nadajmo se da ovi podaci obilježavaju vrhunac nezaposlenosti. Ne vjerujem da će se situacija drastično promijeniti u idućih nekoliko tromjesečja, ali bi se svakako trebala barem stabilizirati", ocjenjuje ekonomistica Unicredita Tullia Bucco.

Odvojeno preliminarno izvješće toga ureda pokazalo je da je godišnja stopa inflacije u travnju porasla na 3,5 posto, najvišu razinu od listopada 2008., s 3,3 posto u ožujku.

Nadalje, u ožujku je zabilježen 8,6-postotni pad prometa u maloprodaji na godišnjoj razini, nakon pada od 4,3 posto u veljači, pokazuju najnoviji desezonirani podaci. To je naoštriji pad od veljače 2009. i deveti mjesec pada za redom.

Španjolsko je gospodarstvo potonulo u recesiju sredinom 2008. nakon kolapsa tržišta nekretnina koji je oštro pogodio ključni građevinski i uslužni sektor, izazvavši masovna otpuštanja radnika koja su više nego udvostručila broj nezaposlenih u toj zemlji.

(Hina) xgvla yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙