FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: pozitivni signali sa svjetskih burzi ohrabruju

Autor: neba
ZAGREB, 21. travnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj bi burzi i danas Crobex indeksi mogli blago porasti, ponajviše zahvaljujući pozitivnim signalima sa svjetskih tržišta, no trgovat će se oprezno jer se čekaju nova poslovna izvješća domaćih kompanija.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,4 posto, na 2.190 bod, a Crobex10 0,19 posto, na 1.216 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 12,6 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna manje nego prethodnoga dana.

„Iako je i u nas započela sezona objava tromjesečnih poslovnih rezultata kompanija, na domaćem tržištu zadržala se letargija. Redovni promet dionicama u proteklih tjedan dana u prosjeku se kretao na skromnih 15-ak milijuna kuna, a indeksi su oslabili 1 posto“, kaže Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

Podravka je jučer izvijestila o kvartalnoj dobiti od 25,8 milijuna kuna, što je tri puta više nego u istom lanjskom razdoblju, no to se nije odrazilo na cijenu dionice te kompanije koja je ostala nepromijenjena na 320 kuna.

Nagy dodaje da takva situacija na tržištu ne ulijeva preveliki optimizam oko mogućnosti pozitivnih kretanja u predstojećem razdoblju.

„Investitori su zasićeni negativnim vijestima. Ne očekujem ni danas značajnije pomake na tržištu“, ocjenjuje Nagy.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas će Državni zavod za statistiku objaviti podatak o stopi registrirane nezaposlenosti u ožujku.

Procjenjuje se da je pala, s obzirom da je nedavno objavljeno da je broj nezaposlenih u ožujku smanjen za otprilike 6.200, ili 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, na ukupno 330.130 osoba.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je stopa registrirane nezaposlenosti pala s 19,6 posto, koliko je iznosila u veljači, na 19,5 posto.

Bio bi to prvi pad stope nezaposlenosti od kolovoza prošle godine, što se zahvaljuje početku sezonskog zapošljavanja.

„Podatak o smanjivanju nezaposlenosti neće izazvati reakciju na domaćoj burzi, jer u proljeće nezaposlenost u nas uobičajeno pada zbog sezonskog zapošljavanja u turizmu“, navodi Nagy.

Od poslovnih vijesti, Uprava Francka sazvala je glavnu skupštinu dioničara za 27. svibnja, na kojoj će se između ostalog odlučivati o raspodjeli dobiti iz prošle godine te isplati dividende u visini od osam kuna po dionici.

Na inozemnim tržištima kapitala, pak, vlada pozitivno raspoloženje. Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle, pri čemu je Dow Jones indeks dosegnuo najvišu razinu u gotovo tri godine, što se zahvaljuje odličnim kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija.

Ulagače su ponajviše ohrabrili rezultati tehnoloških divova, kao što su Apple, Intel, Yahoo i United Technologies.

No, nisu sva poslovna izvješća bila tako dobra. Ponovno je podbacio financijski sektor. Cijena dionice American Expressa oslabila je 1,3, a Wells Farga 4 posto.

„Objava financijskih izvješća američkih kompanija u punome je jeku. Pomalo su razočarali rezultati financijskih kompanija u SAD-u, koje još ne uspijevaju stabilizirati poslovanje i otvoriti kreditne linije građanstvu te tako podržati gospodarski rast. No, izuzetno dobri rezultati tehnoloških kompanija, kao i njihove procjene za iduće razdoblje, podižu raspoloženje investitora“, ističe Nagy.

Američki terminski indeksi najavljuju stoga i danas rast cijena dionica. Dobri poslovni rezultati tehnoloških kompanija potaknuli su jutros i rast cijena dionica na azijskim te europskim burzama.

„Ipak, razine najvažnijih indeksa sada su već relativno visoke te bi u slučaju nešto slabijih poslovnih izvješća američkih blue-chip kompanija moglo doći do novih volatilnosti, pa i pada indeksa“, smatra Nagy.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙