FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mimica i Pusić s Van der Lindenom

Autor: dpos
ZAGREB, 28. travnja 2011. (Hina) - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica i predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić sastali su se s predsjednikom Senata Kraljevine Nizozemske Reneom van der Lindenom, priopćeno je u četvrtak iz Hrvatskog sabora.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica upoznao je gosta s ulogom Sabora u pregovaračkom procesu, dok je Vesna Pusić predstavila rad Nacionalnog odbora, istaknuvši da Odbor ima posebnu ulogu u parlamentarnom nadzoru pregovaračkog procesa, u održavanju političkog konsenzusa te u komunikaciji s građanima i europskim partnerima, kaže se u priopćenju.

Mimica i Pusić napomenuli su da je pregovarački proces za Hrvatsku bio zahtjevniji, te da su njime postavljeni standardi i za ostale zemlje. Istaknuli su da će reforme, ponajprije reforma pravosuđa, prvenstveno koristiti hrvatskim građanima. Hrvatska je u tom segmentu spremna pomoći i susjednim zemljama, poručili su.

Govoreći o važnosti komunikacije unutar europskih institucija, Van der Linden i Mimica razmijenili su pozitivna iskustva u okviru COSAC-a - Stalne konferencije parlamentarnih odbora za europske poslove.

Središnja tema razgovora bila je organizacijska struktura i način rada nacionalnih parlamenata nakon donošenja Lisabonskog ugovora. Van der Linden predstavio je promjene u strukturi nizozemskog Senata uvedene kako bi se kvalitetno odgovorilo na novu ulogu u zakonodavnom procesu u EU-u. Hrvatski sabor također se priprema za novi opseg poslova, a iskustva zemalja članica su nam od iznimne koristi, kazali su Pusić i Mimica, prema priopćenju.

(Hina) xpp/xzt ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙