FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: vkrb
ZAGREB, 27. travnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30 sati

ZAGREB- Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) opovrgava podatke DORH-a o procesuiranju zločina nakon akcije Oluje, tvrdeći u današnjoj izjavi, kako za ratne zločine nad Srbima nitko nije osuđen. "Prema našim podatcima, niti jedan pripadnik HV-a ili hrvatske policije, niti bilo tko drugi, nije osuđen za ratni zločin nad Srbima, bilo civilima, bilo vojnicima, zbog zločina počinjenih nakon Oluje", stoji u današnjoj izjavi HHO-a, koji tvrdi kako su neistiniti podaci DORH-a koji je nedavno objavio da je tijekom i nakon Oluje ubijeno 47 osoba te da su zbog 21 ubojstva procesuirane 33 osobe. U HHO-u opovrgavaju objašnjenje DORH-a da se njihovi podatci i podatci HHO-a, koji govore o 677 ubijenih, razlikuju jer HHO nije razdvojio žrtve rata od žrtava ratnih zločina i ubojstava. "Na popisu žrtava koje se nalaze u izvještaju HHO-a nalaze se isključivo i samo civilne žrtve ubijene poslije službenog okončanja vojno-redarstvene akcije Oluje", tvrde u HHO-u. Objašnjavaju da su njihovi aktivisti imali vrlo stroge upute prilikom prikupljanja dokaza te da su na njihovu popisu samo osobe za koje su imali izjave dvoje svjedoka. Tvrde kako na popisu nisu pripadnici pobunjeničkih jedinica te da su imali informacije o još nekoliko stotina mrtvih koji nisu uvršteni jer nisu odgovarali utvrđenim kriterijima. HHO podsjeća da su utvrdili da je na oslobođenom području uništeno - spaljeno, srušeno ili temeljito oštećeno 20.000 objekata.

ŠIBENIK- Ribari s područja Splita, Zadra i Šibenika u četrdesetak su brodica zapriječili ulaz u šibenski Kanal sv. Ante, a nalog policije da brodice maknu budući da skup nisu prijavili odbili su tvrdeći kako su im se brodice pokvarile te se sada očekuje izlazak interventene policije. Ribari su - nezadovoljni stanjem u ribarstvu te odnosom državnih čelnika prema njima - blokirali kanal svim plovilima koja su pokušala uploviti u šibenski zaljev, uključujući i brodovima koji prevoze putnike sa šibenskih otoka Žirja, Kaprija i Zlarina. Odbili su pomaknuti brodove pravdajući se kvarovima. Očekuje se izlazak interventne policije koja bi, navodno, tegljačima trebala pomaknuti ribarske brodove. Ribari završetak prosvjeda najavljuju za 16 sati, no neki od njih tvrde kako će u Kanalu sv. Ante u znak prosvjeda ostati i poslije toga. Od vlade ribari traže proglašenje gospodarskog pojasa te smjenu državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića.

SPLIT - U povodu 20. obljetnice 4. gardijske brigade danas je u Splitu svečano otkrivena spomen-ploča na istočnom ulazu u Vilu Dalmaciju, u kojoj je 28. travnja 1991. godine utemeljena ta brigada koja je, kako je naglašeno, jedina bila udarna od sedam gardijskih brigada što su sudjelovale u Domovinskom ratu. Spomen-ploču otkrio je ratni zapovjednik i jedan od utemeljitelja brigade general Ivo Jelić, koji je u govoru oštro kritizirao hrvatske političare optužujući ih da su pokvarili sve što su branitelji ostvarili u Domovinskom ratu. "Četvrta gardijska brigada i svi ostali branitelji uradili su baš sve da stvore slobodnu i neovisnu Hrvatsku, ali političari su učinili baš sve - rasprodajom, pljačkom i zaduživanjem da pokvare to što smo mi napravili, i ja to osobno ne mogu oprostiti", istaknuo je general Jelić. Ne možemo niti imamo pravo prihvatiti da se ijedan centimetar četvorni hrvatske zemlje proda, istaknuo je general Jelić i dodao da su to nama ostavili naši pradjedovi, a mi smo to dužni ostaviti našim unucima.

RETKOVCI- Sindikat hrvatskih seljaka (SHS) održat će 29. travnja u podne protuvladin prosvjedni skup na zagrebačkom Trgu bana Jelačića uz potporu umirovljeničkih udruga i udruga mladih, najavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac. Pokrovac je optužio Vladu za "maćehinski odnos" prema seljaku i selu rekavši kako SHS neće dopustiti da "itko više obmanjuje seljake pričama kako se u Hrvatskoj relaksirajuće živi" dok su istodobno, kako je ustvrdio, brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva suočena s propasti. Također je rekao kako na adrese brojnih poljoprivrednih gospodarstava koja su u sustavu poticaja, ovih dana poštom pristižu obavijesti Agencije za plaćanje u poljoprivredi u kojima se od njih traži da na osnovu Vladine Odluka o posebnim mjerama pomoći poljoprivrednim proizvođačima u uvjetima financijske krize od 11. ožujka 2010. godine, vrate državi pretplaćeni iznos poticaja za 2009. godinu.

ZAGREB- U Hrvatskoj moramo imati gospodarstvo, ali i cijelo društvo s niskim emisijama ugljičnog dioksida (CO2) zato što je to danas ključni problem vezan uz okoliš i nužnost, ali ta se promjena mora zbivati na vrijeme i promišljeno jer će samo tako značiti razvojnu mogućnost, zaključeno je danas na konferenciji "Socijalni aspekti energetske učinkovitosti i smanjenja emisije CO2". Konferenciju je u Zagrebu organizirao Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Zaklada "Friedrich Ebert", a uvodno su izlagali stručnjaci sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Programa UN-a za razvoj u Hrvatskoj, Društva za oblikovanje održivog razvoja, Europske konfederacije sindikata i SSSH. Predsjednik SSSH Mladen Novosel rekao je kako im je želja na neki način otvoriti tu temu, razmijeniti mišljenja i početi razgovarati o prilikama i opasnostima za radna mjesta i životni standard građana koje proistječu iz javnih politika vezanih uz klimatske promjene. "Smatramo da je to područje na kojemu je potreban zajednički dijalog vlade, sindikata, poslodavaca i udruga za zaštitu okoliša", istaknuo je Novosel.

ZAGREB - Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjeren potres s epicentrom u blizini Plane, mjesta u Bosni i Hercegovini, 45 kilometara sjeveroistočno od Dubrovnika. Potres je bio magnitude 3,3 po Richteru, a dogodio se u 13 sati i 12 minuta. Osjetio se u Dubrovniku.

(Hina) xvkn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙