FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skuplje sirovine prepolovile dobit Electroluxa

Autor: mkuz
STOCKHOLM, 27. travnja 2011. (Hina/AFP) - Švedski proizvođač kućanskih aparata Electrolux u srijedu je izvijestio da mu se neto dobit u prvom tromjesečju prepolovila u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, poglavito zahvaljujući skupljim sirovinama.

U prva tri mjeseca ove godine, neto dobit mu se tako smanjila na 457 milijuna švedskih kruna (51 milijun eura), u usporedbi s 911 milijuna kruna u istom razdoblju prošle godine.

Drugi po veličini svjetski proizvođač bijele tehnike, iza američkog Whirlpoola, priopćio je da još nije povisio cijenu svojih proizvoda unatoč višim troškovima sirovina, a da su mu na poslovanje nepovoljno utjecale i tečajne razlike.

U takvim okolnostima prihodi od prodaje pali su mu za sedam posto, na 23,4 milijardi kruna. Ako se, pak, isključi nepovoljan utjecaj valutnih tečajeva, prihodi bi mu bili veći za 0,9 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, ponajviše zahvaljujući snažnoj prodaji na području Srednje i Južne Amerike, kao i u Azijsko-pacifičkoj regiji. Prodaja malih kućanskih uređaja također se pokazala snažnom.

U Electroluxu očekuju da će sustizati rast cijena sirovina - čelika, plastike, bakra i aluminija - pomoću viših cijena proizvoda u drugom tromjesečju.

"Imamo za cilj postupno nadoknaditi više troškove sirovina kroz povećanje cijena proizvoda, poboljšanje proizvodnog asortimana te pomoću mjera štednje", naveo je u priopćenju izvršni direktor Keith McLoughlin.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙