FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslava pravoslavnog Uskrsa u Zagrebu

Autor: atod
ZAGREB, 24. travnja 2011. (Hina) - Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs ili Vazam danas uz katolike slave i pravoslavni vjernici koji su se okupili na svečanoj arhijerejskoj liturgiji u Hramu Preobraženja Gospodinova u Zagrebu koju je predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović.

Mitropolit je mnoštvu vjernika čestitao Uskrs tradicionalnim pozdravom Hristos Vaskrse. Izrazio je zadovoljstvo što ove godine isti dan Uskrs slave i pravoslavni i katolički vjernici te zahvalio predstavnicima hrvatskih vlasti i katoličkim biskupima koji su mu uputili čestitke.

Mitropolit se osvrnuo i na nedavne događaje, to jest haaške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, za koje smatra da nije njegovo da ih komentira.

"Ne naslađujemo se ničijoj patnji, suosjećamo sa svima koji su izgubili svoje drage, kao i na sve one koji trpe i pate moleći se Bogu da se što prije oslobode tih stanja. Kakvom mjerom mjerite, onako će vam se mjeriti i kakvim sudom sudite, onako će vam se suditi", komentirao je mitroplit Jovan haaške presude.

Pritom je upozorio da i u kaznionici u Lepoglavi ima zatvorenika koji su nepravedno osuđeni ali, kako je rekao, nema onih koji se bore za ljudska prava i koji bi im pomogli pokušati dokazati svoju nevinost.

"Ljudska mjerila su relativna ako se na njih oslanjamo", izjavio je mitropolit te ustvrdio da se treba oslanjati "na božanska mjerila".

Upozorio je također i na nedosljednosti kod popisa stanovništva, rekavši kako nekima smeta broj Srba u Hrvatskoj i kako se varaju oni koji misle da će nacionalnim protokolima to rješavati.

Vjernicima je pročitana i tradicionalna uskrsna poruka poglavara srpske pravoslavne crkve Partijarha Irineja u kojoj se upozorava na važnost Kristova uskrsnuća i na Krista koji "svojim raširenim rukama s križa grli sve ljude i obasjava svjetlošću svoga uskrsnuća, pozivajući svojom bogočovječanskom ljubavlju sve ljude i narode na samožrtvenu ljubav, uzajamno mirenje i bratsko praštanje".

(Hina) xta yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙