FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uskrsna čestitka kardinala Josipa Bozanića

Autor: atod
ZAGREB, 23. travnja 2011. (Hina) - Sva naša vjera sažeta je u otajstvu Kristova Vazma, glavni navještaj uskršnjih blagdana jest da je Isus uskrsnuo, Krist je živ i on je pobijedio smrt, poručio je u uskrsnoj čestitki nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.

U čestitki koju je putem elektronskih medija uputio svim vjernicima, te gledateljima i slušateljima u domovini i inozemstvu kardinal Bozanić istaknuo je da Uskrs objavljuje Božju moć, koja navješta nadu da je po Kristovom uskrsnuću u konačnici pobjeđeno svo zlo svijeta te da je Uskrs navještaj oslobođenja i spasenja čovjeka.

"Uskrsli Krist novi je čovjek te je u Kristu uskrslom svaki kršćanin pozvan živjeti novost života", rekao je dodajući da je uskrsli Krist prisutan u zajednici svojih vjernika, a kršćanska vjera poziva nas na zajedništvo s Kristom u skladu s izabranim geslom za pohod Svetog oca Hrvatskoj - "Zajedno u Kristu".

Kardinal je istaknuo da je temeljna svrha skorog Papina pohoda Hrvatskoj 4. i 5. lipnja ove godine ukorijenjena u zadaći koju je sam Isus povjerio Apostolskom prvaku, kada mu je rekao "ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera pa kad k sebi dođeš učvrsti svoju braću".

Papa, dodao je, dolazi učvrstiti svoju braću i sestre u uskrsnoj vjeri kako bismo ojačani u sigurnosti da je Isus Krist živ i prisutan među nama, Isusa ljubili i slijedili ga što daje smisao i puninu ljudskome životu.

To, poručio je kardinal Bozanić, potvrđuje Benedikt XVI. svojom molitvom, svojim svjedočenjem, svojim učenjem i svojim pohodima i u tome je suština dragocjenoga dara što ga Papa želi posredovati svojim dolaskom k nama. Posebice je istaknuo da Papa dolazi u Hrvatsku zbog proslave Nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji se prvi put organizira u našoj domovini, kao i molitve na grobu blaženog Alojzija Stepinca.

Istaknuvši da je Papin pohod Hrvatskoj i Zagrebu usmjeren na sve stanovnike naše zemlje, kardinal se zapitao kako u toj prigodi ne misliti na činjenicu posebne povezanosti hrvatskoga naroda sa Svetim Ocem, što je tako duboko obilježilo našu povijest.

"Zar još uvijek nije u nama živo ozračje zajedništva i jedinstva koje se očitovalo za nezaboravnih pohoda pape Ivana Pavla II. našoj domovini", pitanje je koje je postavio kardinal i nastavio pitati - nije li zadivljujuće što će upravo Benedikt XVI. za mjesec dana na nedjelju Božanskog milosrđa ,1. svibnja, na veliku radost čitave Crkve blaženim proglasiti svoga prethodnika u papinskoj službi Ivana Pavla II.

Kardinal je podsjetio da će se Sveti Otac za svoga pohoda Hrvatskoj susresti s predstavnicima svijeta kulture, znanosti, umjetnosti, gospodarstva, politike, športa, te s predstavnicima vjerskih zajednica i diplomatima. Na Trgu bana Josipa Jelačića bit će u zajedništvu s mladima, a u zagrebačkoj prvostolnici susrest će se sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima, sjemeništarcima, redovničkim kandidaticama i kandidatima.

Međutim, istaknuo je, središnji i glavni susret sa svim vjernicima bit će sveta misa na zagrebačkome hipodromu u nedjelju prijepodne 5. lipnja.

"Od kada je Bog po Isusu Kristu ušao u povijest čovječanstva i postao nama sličan u svemu, osim u grijehu, kako bi nas učinio dionicima svoga života sve što se događa u ljudskoj egzistenciji postaje prigoda za osobni susret čovjeka s Bogom", poručio je kardinal.

Izrazio je zadovoljstvo da će predstojeći susreti sa Svetim Ocem biti divan poticaj za življenje ljepote te istine dodajući da takvi susreti u konkretnom životu uvijek povezuju prošlost i sadašnjost, prolaznost i vječnost, primanje i darivanje.

Po svemu tome, rekao je Bozanić, progovara ljepota naše vjere, koja čovjeku daje novu kvalitetu života, a papa Benedikt XVI. podsjeća nas da će ljudi uvijek, pa i u ovom našem vremenu tehnologije i globalizacije, trebati Boga koji se objavio u Isusu Kristu uskrslom kako bismo mi u Kristu naučili živjeti u istini i svojim životom očitovali mjerila prave ljudskosti.

Zato je poručio vjernicima da, zajedno s apostolima, mole da Krist umnoži našu vjeru, dodavši kako je pohod Svetoga Oca dar nama osobno, našoj Crkvi i hrvatskom društvu izrazivši uvjerenost da ćemo velikodušno odgovoriti tom daru.

"Radujući se skorom slavlju s našim papom Benediktom XVI. svim vjernicima koji vjeruju u Kristovo uskrsnuće želim blagoslovljen Uskrs. Sretan Uskrs čestitam i svim ljudima dobre volje koji iskreno traže svjetlo na putu svoga života", poručio je na kraju uskršnje čestitke zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

(Hina) xta yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙