FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: Prosvjedi se šire, policija pucala na prosvjednike

Autor: vrad
ZAGREB, 22. travnja 2011. (Hina) - Prosvjedi su se u petak nastavili u više gradova u Siriji, unatoč tome što je dan ranije predsjednik Bašar al-Asad ukinuo izvanredno stanje, a u Homsu je policija pucala na prosvjednike, ali se još ne zna ima li žrtava, prenose agencije pozivajući se na iskaze očevidaca.

Između 5.000 i 6.000 ljudi mirno je prosvjedovalo u Kamišiju, na sjeveroistoku zemlje, a gotovo 10.000 u Deri, na jugu, prenosi France Presse.

U Kamišiju su arapski, kurdski i asirski kršćanski prosvjednici formirali prosvjednu povorku ispred džamije Kasmo, noseći sirijske zastave i izvikujući slogane "sloboda, bratstvo".

U Deri, gdje je sredinom ožujka počeo val prosvjeda protiv režima, na trgu Al Saraja u središtu grada okupilo se gotovo 10.000 ljudi.

Sirijske sigurnosne snage zapucale su u petak na prosvjednike u Homsu, ranivši najmanje dvije osobe, rekao je aktivist za ljudska prava na mjestu događaja, prenosi agencija Reuters.

U povijesnoj četvrti Midanu u Damasku policija je suzavcem htjela rastjerati prodemokratske prosvjede, rekao je očevidac.

"Ondje je bilo više od 2.000 prosvjednika, a sada su se stotine pregrupirale", kazao je.

Aktivisti za ljudska prava javljaju da su na ulice u predgrađu Damaska, Dumi, izašli prosvjednici usprkos tome što je Asad ukinuvši u četvrtak izvanredno stanje ispunio glavni zahtjev prosvjeda koji traju već mjesec dana.

Najmanje tri osobe su ranjene u Dumi, gdje je policija rastjerivala prosvjednike pravim metcima.

Zakon o izvanrednom stanju koji je uvela Asadova stranka Baas, kada je prije 48 godina preuzela vlast državnim udarom, oporba smatra formalnim, budući da su sigurnosne snage dobile veće ovlasti na temelju drugih zakona.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙