FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: Vlasti upozoravaju stanovnike da ne prosvjeduju

Autor: vrad
DAMASK, 19. travnja 2011. (Hina/AFP) - Sirijsko ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je u utorak da se ne organiziraju novi prosvjedi, "bez obzira na slogan", u zemlji koju je prije više od mjesec dana zahvatio neviđen val prosvjeda.

U priopćenju koje je objavila službena novinska agencija Sana, ministarstvo je zatražilo od građana da se "suzdrže od sudjelovanja u bilo kakvim prosvjedima i mirnim okupljanjima bez obzira na slogan", te upozorilo je da će se u slučaju novih prosvjeda "zakoni koji su na snazi u Siriji provoditi u interesu sigurnosti građana i stabilnosti zemlje".

Ministarstvo je ovim priopćenje podsjetilo na zakon o izvanrednom stanju uveden prije pedeset godina koji znatno ograničava javne slobode. Njime se uvode ograničenja u svezi sa slobodom okupljanja i kretanja i omogućuje uhićenje "sumnjivih osoba i osoba koje ugrožavaju sigurnost".

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad najavio je u subotu da će najviše za tjedan dana ukinuti zakon o izvanrednom stanju, no tu su najavu pravnici i civilne udruge ocijenili nedovoljnom.

Sirijske vlasti optužile su u utorak naoružane skupine za smrt trojice časnika i troje djece u području Homsa.

Nešto ranije su Sana i sirijski službeni listovi objavili da su "naoružane kriminalne skupine blokirale ceste te siju strah i ubile su generala Abda Hodra al-Telauija, njegovo dvoje djece i nećaka". Još dva časnika "ubijena su kao mučenici u Homsu metcima kriminalnih skupina", izvijestili su državni mediji.

(Hina) xvrad/xrtom ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙