FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 22. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor čestitala je danas Uskrs, u ime Vlade i svoje osobno ime, građankama i građanima Hrvatske, predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskupu đakovačko-osječkom i metropolitu, mons. Marinu Srakiću te kardinalu Josipu Bozaniću, nadbiskupu zagrebačkom. Predsjednica vlade uputila je i u povodu pravoslavnog Uskrsa čestitku gospodinu Jovanu, mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom i cijele Italije i svim pravoslavnim vjernicima. Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić također je uputio čestitku kršćanskim vjernicima u Hrvatskoj zaželjevši im sretan i blagoslovljen Uskrs u okrilju obitelji i najmilijih. Bebić je pozvao sve kršćanske vjernike i ljude dobre volje u Hrvatskoj da se, nadahnuti uskršnjom porukom o pobjedi svjetla života nad tamom smrti, zauzimaju za dobro bližnjih i dobrobit zajedničke Domovine i tako svojim vlastitim primjerom pridonesu atmosferi zajedništva, poštovanja i razumijevanja u društvu.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor položila je jutros, zajedno s izaslanstvom vlade i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vijence te zapalila svijeće u povodu uskrsnih blagdana na Groblju Mirogoj, kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja te na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. "Na Veliki petak sjećamo se hrvatskih branitelja koji su najzaslužniji za slobodnu, samostalnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku, hrvatskog predsjednika i svih onih slavnih godina u vremenu stvaranja, obrane i oslobađanja Hrvatske", izjavila je premijerka. Naglasila je kako se Hrvatska nalazi na kraju pregovora s EU, a to ne bi bilo moguće da nije bilo hrvatskih branitelja i njihove hrabrosti u obrani samostalne i neovisne Hrvatske.

ZAGREB - U povodu izjave bivšeg predsjednika Stjepana Mesića Novom listu da je video zapis s brijunskog sastanka Haaškom sudu dostavila Protuobavještajna agencija (POA) na čijem je čelu tada bio Tomislav Karamarko, predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je jutros da je razgovarala s Karamarkom o tome te da je od vladina Ureda za suradnju s Haaškim sudom zatražila izvješće o radu ureda u to vrijeme. "Čula sam se danas s Karamarkom, ali prethodno sam kao predsjednica Vlade zatražila od vladina Ureda za suradnju s međunarodnom kaznenim sudom da se ispitaju sve činjenice koje se ovih dana spominju. Dakle, tražim opširno izvješće o radu ureda u tim vremenima kako bismo na stolu imali sve prave činjenice", izjavila je premijerka jutros na Mirogoju prilikom polaganja vijenaca u povodu Uskršnjih blagdana. Kosor nije željela odgovoriti što joj je ministar unutarnjih poslova Karamarko u razgovoru kazao, ali je naglasila kako vjeruje da će se on oglasiti tijekom dana. Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ustvrdio je da ni on, niti njegov Ured nikad nisu izravno dostavili neki od tzv. Tuđmanovih transkripata Haaškom sudu te da je originalni zvučni zapis Brijunskog sastanka pronašla u podrumskom Arhivu Protuobavještajna agencija, čiji je ravnatelj bio Tomislav Karamarko, izuzela ga i utvrdila njegovu autentičnost, nakon čega je taj zapis predan Haaškom sudu. On tvrdi da je od siječnja 2001. vlada postala vlasnikom cjelokupne dokumentacije i da su svi zahtjevi za dostavu transkripata Haagu išli preko vladinog ureda za suradnju s Haaškim sudom.

ZAGREB - U povodu mnogobrojnih upita i pritužaba građana na povrede njihovih prava u provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, pučki pravobranitelj Jurica Malčić poslao je pismo Ministarstvu financija, Ministarstvu pravosuđa i Hrvatskoj narodnoj banci s preporukom da u sklopu svojih ovlasti uklone teškoće i nepravilnosti u primjeni propisa o ovrsi. Uz pritužbe na postupak u kojem smatraju da nisu dovoljno zaštićena njihova prava, najveći su problem ovrhe nad cjelokupnim plaćama, mirovinama i drugim primanjima koja su po zakonu izuzeta od ovrhe uz činjenicu da građani još nisu dovoljno informirani o načinu na koji to mogu spriječiti, piše u današnjem priopćenju. U pismu poslanom ministarstvima i HNB-u navodi se da je prema navodima iz podnesaka, iz mnogih telefonskih poziva te iz izjave Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava uočeno kako građanima (ovršenicima) nije dostavljena osnova za plaćanje - rješenje javnog bilježnika o ovrsi. U konkretnim slučajevima, za dugove na osnovi HRT pristojbe i računa za VIPnetove usluge građani su prikraćeni za pravo ulaganja žalbe i prigovora zastare, gdje je rok godina dana. HRT ispostavlja račune i naplaćuje pristojbu za nekoliko godina unatrag, čak za 2005. godinu. Smatramo da se građanima mora omogućiti korištenje njihovih ustavnih i zakonskih prava - pravo na žalbu i pravo na isticanje prigovora zastare.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor ocijenila je danas neumjesnom izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji je, komentirajući prijedlog da se Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji podigne na razinu ustavnog zakona, rekao da "Ustav nije cijena benzina da se mijenja svaki ponedjeljak". "Sasvim je neumjesno u taj kontekst stavljati prijedlog da Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji postane ustavni zakon. To je prijedlog samih branitelja i obitelji poginulih, nestalih i zatočenih branitelja i njihove djece, te je kao takav na tragu činjenice da su oni najzaslužniji za slobodu u kojoj živimo. Svaka država ima pravo za tu posebnu kategoriju građana osigurati neku dodatnu vrstu potpore", izjavila je Kosor nakon današnjeg polaganja vijenaca na Groblju Mirogoj u povodu Uskrsnih blagdana. "Prema Milanoviću, kad su oni na vlasti onda se ustav može mijenjati svake godine, a kad netko drugi predlaže dodatno pojačavanje zakona o položaju hrvatskih branitelja, onda je to neozbiljno", izjavila je premijerka.

ZAGREB - Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata u potpunosti podržava inicijativu da se Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji podigne na razinu ustavnog zakona kako bi se taj zakon eventualno mijenjao isključivo dvotrećinskom većinom. Uzimajući u obzir činjenice kako su temeljne vrijednosti Domovinskog rata jednoznačno prihvaćene od cijeloga hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske, a polazeći od potrebe da Republika Hrvatska upravo na značaju i temeljnim vrijednostima Domovinskog rata osigura svoj miran i nesmetan sveukupni demokratski razvitak, Hrvatski sabor je usvojio Deklaraciju o Domovinskom ratu čiji su neizostavni segment hrvatski branitelji, podsjeća se u priopćenju udruge. Svaka normalna država u svijetu ponosi se pripadnicima svojih oružanih snaga, a poglavito sudionicima stvaranja države. Prema tome da, branitelji jesu ustavna kategorija, ali Zakon o njihovim pravima i pravima njihovih obitelji nije. Stoga je ovaj zakon potrebno podići na ustavnu razinu upravo kako bi prestala bilo kakva politizacija Domovinskog rata i njegovih sudionika, a njima samima hrvatska država pružila punu zaštitu, dostojanstvo i skrb, stoji u priopćenju UHDDR-a.

ZAGREB - Predsjednica vlade Jadranka Kosor uručila je danas ugovore o suradnji predstavnicima udruga osoba s invaliditetom koje provode projekt osobnog asistenta ističući da bi posebna skrb i pozornost prema skupinama u društvu koje trebaju dodatnu potporu i razumijevanje trebali biti opredijeljenost svake vlade. Podsjetila je da je projekt osobnog asistenta pokrenut 2006. sa 78 ugovora, a ove ih je godine 550, za što je osigurano više od 25 milijuna kuna, što je dosad najviše. Svrha je projekta omogućiti i osigurati osobama s invaliditetom da žive život kakav žele i kakav su zamislile po svojoj mjeri, rekla je predsjednica vlade i dodala kako je potrebno da se na tom tragu učini još više, osobito na lokalnoj razini. Premijerka Kosor oštro je opovrgnula jučerašnji napis u jednome dnevnom listu da djeca i invalidi ostaju bez socijalne skrbi što potvrđuje i taj vladin projekt, koji će se, najavila je, provoditi i dalje kako bi se olakšao položaj osoba s invaliditetom.

ZAGREB - U Zagrebu su jutros po znatno nižim cijenama počeli voziti taksisti riječke tvrtke Taxi Cammeo, dugo najavljivana konkurencija zagrebačkim taksistima udruženima u Radio taksi Zagreb koji je do sada imao monopol na tu uslugu. Taxi Cammeo moći će se pozvati na besplatni broj 1212, a građanima će u 76 vozila ponuditi drugačiju vrstu usluge i znatno niže cijene. Početna vožnja stajat će 15 kuna, prva dva kilometra neće se naplaćivati, a svaki sljedeći stajat će pet kuna. Tarifa će vrijediti 24 sata. Vožnja taksijem moći će se plaćati i karticama. U Zagrebu taksi uslugu obavljo i 1036 vozila udruge Radio taksi Zagreba, koji početnu vožnju naplaćuju 20 kuna, svaki kilometar šest kuna, prtljagu dvije kune, a rad noću 20 posto više. Taxi Cammeo već obavlja uslugu taksi prijevoza u Rijeci i Osijeku.

ZAGREB - U Adamićevoj ulici u Zagrebu kod broja 13 noćas oko dva sata smrtno je stradao zasad nepoznat muškarac. Policija je jutros izvijestila kako je muškarac, koji je pronađen na ulici, na neutvrđen način zadobio ubodnu ranu nožem ispod pazuha desne ruke. Hitna pomoć koja je došla na mjesto događaja utvrdila je smrt. Očevid je u tijeku.

ZADAR - Jutros nešto prije 8 sati dogodila se prometna nesreća na Jadranskoj magistrali na dionici između Biograda i Pakoštana u kojoj je jedna osoba poginula, izvijestila je zadarska policija. Prema prvim informacijama automobil Volkswagen Golf zadarskih registarskih oznaka sletio je izvan kolnika, pri čemu je jedna osoba smrtno stradala. Kako se doznaje iz zadarske Policijske uprave zbog ove nesreće promet Jadranskom magistralom nije bio otežan. Očevid je u tijeku.

ZAGREB - Jutros u 7,40 sati na pruzi Križevci – Bjelovar – Kloštar kamion je podletio pod vlak broj 2313 na željezničko-cestovnom prijelazu pri čemu su ozlijeđene tri osobe, izvijestile su jutros Hrvatske željeznice. Željezničko-cestovni prijelaz osiguran je prometnim znakovima.Dok policijski očevid traje, putnici vlakova koji voze između Bjelovara i Kloštra prevozit će se autobusima.

ZAGREB - Predstava "Ana i Mia" zagrebačkog kazališta "Mala scena" osvojila je četiri nagrade na međunarodnom festivalu "Pozorište Zvezdarište", koji se održao od 15. do 21. travnja u Beogradu - Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini te nagrade za najbolji tekst i najbolje glumice, izvijestilo je danas kazalište "Mala scena". Od praizvedbe, 28. siječnja 2010., to je četvrta nagrada Niki Mišković za ulogu Ane, a Miji Biondić druga za ulogu Mie u toj predstavi. Riječ je o autorskom projektu dramaturginje Jelene Kovačić i redateljice Anice Tomić koji nastaje kao kazališna studija dviju gotovo sestrinskih bolesti, anoreksije i bulimije, dva izrazito teška i česta poremećaja u prehrani, problema koji zahvaća sve veći broj mladih.

ZAGREB - Ciklus suvremenog brazilskog filma, u okviru kojega će se prikazati pet novijih filmova kinematografije koja, po ocjeni filmskih kritičara, u proteklih dvadeset godina doživljava pravi procvat, održat će se od 26. travnja do 2. svibnja, izvijestio je danas Hrvatski filmski savez. Ciklus počinje filmom "Sljepoća" Fernanda Meirellesa, fantastičnom egzistencijalnom dramom s elementima trilera, utemeljenom na istoimenom romanu nobelovca Josea Saramaga. U glavnim ulogama su Julianne Moore, Mark Ruffalo i Gael Garcia Bernal. Slijede romantične komedije "To je to" Matheusa de Souze i "Žena mog prijatelja" Claudija Torresa, nagrađivana humorna drama "Mladost" Domingosa Oliveira te triler "Osveta" Paula Ponsa. Program je ostvaren u suradnji Hrvatskog filmskog saveza i Veleposlanstva Brazila.

(Hina) xntod yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙