FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tržište ni dobre vijesti ne bude iz letargije

Autor: scvi
ZAGREB, 20. travnja 2011. (Hina) - Unatoč izrazito pozitivnim signalima sa svjetskih burzi i odličnim poslovnim rezultatima Podravke, na Zagrebačkoj burzi ni danas trgovanje nije uspjelo živnuti, pa je do podneva najlikvidnijom dionicom, HT-om ostvareno jedva nešto više od pola milijuna kuna prometa.

Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,16 posto, na 2.184 boda, a Crobex10 0,1 posto na 1.215 bodova.

Promet je dosegnuo svega 2,9 milijuna kuna, što je otprilike tri puta manje nego jučer u ovo doba.

„Zabrinjava što ni izrazito pozitivno raspoloženje na svjetskim burzama ni odlični poslovni rezultati Podravke nisu u stanju probuditi domaće tržište iz letargije“, kaže Stjepan Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Investa.

Najveći promet, tek nešto iznad pola milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a. Cijena joj stagnira na 286 kuna.

Slijedi dionica Ine, sa 418.000 kuna prometa i rastom cijene za 0,79 posto, na 3.649 kuna.

Dionica Podravke u blagom je cjenovnom minusu, za 0,3 posto, na 320 kuna. Promet njome još nije dosegnuo ni 100.000 kuna.

Jutros je Podravka započela sezonu objave poslovnih rezultata za prvo ovogodišnje tromjesečje na domaćem tržištu, izvijestivši da je na razini grupe u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 25,8 milijuna kuna, dok je lani u tom razdoblju dobit iznosila 8,1 milijun kuna.

Prihodi od prodaje Grupe Podravka iznosili su 797,1 milijuna kuna, što je 2 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pritom je Podravka na inozemnim tržištima ostvarila rast prodaje u području Prehrana i pića za 6 posto na godišnjoj razini, a Farmaceutike 18 posto, a na domaćem tržištu pa za 4 odnosno 6 posto

„Sudeći po ostvarenim prodajnim rezultatima Podravke, u ovoj sezoni objava poslovnih rezultata možemo očekivati da domaće kompanije koje su izvozno orijentirane iskažu bolje rezultate nego u prva tri mjeseca lani, a ostale u najboljem slučaju stagnaciju prihoda“, ocjenjuje Laća.

Na europskim burzama, pak, posve druga priča. Cijene dionica u snažnom su uzletu, a londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX na dobitku su oko dva posto.

„Optimizam na inozemnim burzama potiču dobra poslovna izvješća kompanija i njihove procjene za iduće razdoblje. Pozitivno je na raspoloženje utječe investitora utjecalo i podizanje rejtinga dionica HSBC banke, kao i bolja od očekivanja potražnja za španjolskim obveznicama. Nove smjernice investitorima će danas dati poslovni rezultati Wells Fargoa i Applea““, zaključuje Laća.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙