FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varadi: Presuda generalima ne utječe na postupke pred ICJ

Autor: ssai
BEOGRAD, 20. travnja 2011. (Hina) - Stručnjak za međunarodno pravo i bivši glavni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu po tužbi Hrvatske protiv Srbije Tibor Varadi izjavio je za beogradski dnevnik "Danas" od srijede kako presuda Haaškog tribunala hrvatskim generalima bitno ne utječe na postupke pred ICJ u tužbi i protutužbi Hrvatske i Srbije te kako bi bilo racionalno pregovarati o odustajanju od tužbi.

Varadi je, u razgovoru za taj list kazao kako presuda pokazuje da su za vrijeme operacije ''Oluja'' počinjena vrlo teška kaznena djela, ali da Ante Gotovina nije osuđen za genocid, a da je pred ICJ jedino genocid relevantan, jer se njegova nadležnost odnosi samo na to kazneno djelo.

''To znači da ICJ može osuditi bilo Srbiju po tužbi Hrvatske, bilo Hrvatsku po protutužbi Srbije, ako nađe da je počinjeno kazneno djelo genocida, a ne i ako nađe da su počinjena teška kaznena djela protiv čovječnosti, povrede humanitarnog prava ili neka druga teška kaznena djela'', objasnio je.

Za kaznena djela na teritoriju Hrvatske, naveo je Varadi, bilo da su počinitelji Srbi ili Hrvati, Haaški tribunal nijedno kazneno djelo nije kvalificirao kao genocid, zbog čega, kako je istaknuo, ni tužba, niti protutužba nemaju nikakve šanse pred ICJ-om.

Upitan jesu li ovoga trenutka mogući neki novi pregovori o međusobnom odustajanju od tužbi između Srbije I Hrvatske te smatra li da je to sada moguće, Varadi je ocijenio kako bi to bilo ''vrlo racionalno''.

''Ova presuda protiv Gotovine je vrlo ozbiljna. Oglašen je krivim za vrlo teška kaznena djela i dobio je tešku kaznu. Bile su izrečene i teške kazne prema nekim počiniteljima Srbima, ali nitko nije ni optužen, ali ni osuđen za genocid od Tribunala. U Bosni i Hercegovini Tribunal je našao da je počinjeno kazneno djelo genocida, ali je taj predmet završen. Bilo bi razumno, umjesto da traje konfrontacija, izvući zaključak da je teških zločina bilo s obe strane i da se taj predmet riješi mirno i izvansudski. Mislim da bi to bilo najsvrhovitije'', istaknuo je Varadi.

Govoreći o uičincima presude Gotovini na odnose između Srbije i Hrvatske, naveo je kako ta odluka očigledno izaziva dosta žestoke osjećaje, ali da ne vjeruje da će to dugoročno utjecati na odnose između dvije zemlje ocijenivši kako su oni ''na dobrom kolosijeku''.

Ističući kako povjerenje u Tribunal ne bi trebalo mijenjati svaki put kada se osude 'naši' ili osude 'njihovi', naveo je kako bi i u Srbiji, i u Hrvatskoj i BiH trebalo zadržati jednu, kako je rekao, normalnu dozu povjerenja u Tribunal.

''Nema suda koji ponekad ne griješi. Mislim da i ove odluke pokazuju da se tamo ljudi trude donijeti ispravne odluke. O tome je li ova odluka u potpunosti ispravna nemam mišljenje, jer bih trebao proučiti presudu. Mislim da bi prema Tribunalu trebalo držati, manje-više, istu distancu u svim područjima bivše Jugoslavije'', zaključio je Varadi.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙