FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trilaretalni sastanak u Srbiji posvećen produbljenju suradnje

Autor: ssai
BEOGRAD, 31. ožujka 2011. (Hina) - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor u petak će sastati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i slovenskim premijerom Borutom Pahorom na neformalnom trilateralnom sastanku u srbijanskom gradu Smederevu, u vili "Zlatni breg", a teme susreta bit će međusobna suradnja na gospodarskom i političkom planu kao i europski integracijski procesi.

To će biti njihov drugi sastanak, nakon što je prvi neformalni sastanak dužnosnika triju država održan početkom ožujka 2010. godine u slovenskom gradu Ptuju.

Teme o kojima će premijerka Hrvatske razgovarati sa srbijanskim predsjednikom i slovenskim premijerom bit će, kako se očekuje, gospodarska i politička suradnja u regiji te proces približavanja europskim integracijama, doznaje Hina od izvora bliskog uredu srbijanskog predsjednika. Također se, po riječima tog izvora, očekuje da bi u razgovorima moglo biti riječi o granicama, optužnicama te donatorskoj konferenciji za izbjegle.

Po pisanju slovenskih medija u srijedu, jedna od tema trilateralnog razgovora mogla bi biti i suradnja na području vojne industrije.

Slovenski premijer Pahor najavio je krajem prošlog tjedna da će na sastanku trilaterale u Srbiji u prvom planu biti pitanja gospodarske suradnje, ali da se neće moći izbjeći ni aktualni problemi u južnom Mediteranu.

O suradnji i nastupu na trećim tržištima troje lidera razgovaralo je i na sastanku prije godinu dana u Ptuju, kada je posebice istaknut potencijal koji u prevladavanju gospodarskih teškoća u regiji i dodatnom zapošljavanju mogu imati jača gospodarska suradnja u regiji i mogući zajednički nastupi na trećim tržištima.

Po završetku trilateralnog sastanka očekuje se susret premijerke Kosor sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem u Beogradu, a potom i njezin sastanak s predstavnicima Hrvata u Srbiji.

Vila u kojoj će se sastati Kosor, Tadić i Pahor, poznatija kao nekadašnji ljetnjikovac dinastije Obrenovića, nalazi se na nekoliko kilometara od centra Smedereva i podignuta je 1831. godine. Imanje na kojem se nalazi vila i vinogradi koji su nekad pripadali dinastiji Obrenović ima 36 hektara, od čega je 17 pod vinogradima. Nekadašnji kraljevski ljetnjikovac s iznimno lijepim pogledom na Dunav, u kojem su se oduvijek okupljale važne javne osobe, a poslije II. svjetskog rata koristio ju je i Josip Broz Tito i visoki dužnosnici bivše Jugoslavije, danas je rezidencija srbijanske vlade.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙