FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nigerija: Krvavi sukobi nakon predsjedničkih izbora

Autor: vkla
KANO, Nigerija, 19. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Više stotina ljudi je ubijeno i ranjeno u utorak diljem sjeverne Nigerije u neredima koji su izbili na prosvjedima protiv predsjednika Goodlucka Jonathana koji je netom pobijedio na predsjedničkim izborima koje osporava njegov suparnik Muhamed Buhari.

Crveni križ javlja da su pristaše bivšeg vojnog čelnika Buharija, Jonathanova sjevernog suparnika, ubile "mnogo" ljudi, dok je više stotina ranjeno i nekoliko tisuća raseljeno diljem sjevernog dijela zemlje. Neki su, kako javljaju agencije, pobjegli u susjedni Niger.

Mediji javljaju da su razarane crkve, džamije, kuće i dućani.

Bolnice u gradovima Kanu i Kaduni, na većinski muslimanskom sjeveru, prepune su ranjenika. Liječnici javljaju da se bore s prostrelnim ranama i teškim ozljedama od premlaćivanja i mačeta.

Promatrači tvrde da su izbori održani u subotu najpošteniji u zadnjih nekoliko desetljeća u toj najnapučenijoj afričkoj zemlji sa 150 milijuna stanovnika. Rezultati pokazuju veliku podijeljenost, jer je 68-godišnji Buhari osvojio sjever, a 53-godišnji Jonathan kršćanski jug zemlje.

Buhari predvodi stranku Kongres za postupne promjene (CPC), a Jonathan Narodnu demokratsku stranku (PDP).

(Hina) xvk ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙