FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pariz želi brzo djelovanje kod nuklearne havarije

Autor: vrad
KIJEV, 19. travnja 2011. (Hina/AFP) - Francuski premijer Francois Fillon zauzeo se na summitu o "nuklearnoj sigurnosti" u Kijevu u utorak za uspostavu "sustava za brzo djelovanje" na međunarodnoj razini u slučaju nuklearne havarije kao što je ona u Fukushimi.

"Nakon katastrofe u Fukushimi, nemoguće je ostati pasivan", rekao je Fillon, pozivajući sudionike da "preuzmu ambiciozne obveze u svezi s ispunjenjem najviših zahtjeva za sigurnost posvuda u svijetu".

Fillon je spomenuo nekoliko međunarodnih skupova koji trebaju biti "prigoda za napredak u tom smislu: G8 u Deauvilleu (Francuska) u svibnju, konferencija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) idućeg mjeseca u Beču i sastanak ministara i služba za nuklearnu sigurnost 8. lipnja u Parizu".

Premda katastrofa u Fukushimi 11. ožujka ostavlja "dojam neuspjeha" 25 godina nakon Černobila, ona pokazuje i da smo "izvukli neke pouke", rekao je Fillon, pohvalivši "brzu evakuaciju stanovništva i transparentnost" japanskih vlasti.

No ocijenio je da se veći uspjeh može postići "uspostavom mehanizma brzog djelovanja" u slučaju nuklearne havarije.

Francuska je spremna "djelatno" surađivati u takvom mehanizmu i u možebitnom "međunarodnom središtu" za obuku njegova osoblja, rekao je Fillon.

(Hina) xvrad ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙